Ако страдате от ясно забележимо порозовяване и прекомерно зачервяване на кожата на лицето, както и ако имате видими кръвоносни съдове по повърхността на кожата, трябва да знаете, че не сте сами.

Според проучване приблизително 14 милиона души само в САЩ страдат от това заболяване. Хората които страдат от това кожно заболяване са обикновено със светли коси и очи, светла кожа и най-често са на възраст между 30 и 50 години. За щастие, има много начини човек да се справи с това неудобство.

Какво предизвиква розацея?

Това все още е под въпрос, но някои нови проучвания подозират, че основният виновник е вид протеин, който при пациентите с розацея има различно поведение и е вероятно да предизвиква кожното възпаление, което прави кожата толкова розова. Ако попитате пациентите кое предизвиква оплакванията им, най-често ще чуете да обвиняват стреса, кофеина, жегата, слънцето, цитрусовите плодове, пикантните храни и алкохола.

Как се третира розацеята?

Тъй като не може да се каже със сигурност какво предизвиква този проблем, специалистите най-често препоръчват кремове и препарати, които имат антимикробно и успокояващо въздействие върху кожата. Колко е ефективен този метод, това вече е друг въпрос и резултатите от един до друг пациент могат да са доста различни.

При ринофима, която се характеризира със следните изменения  - носът на засегнатия се уголемява, зачервява и се омазнява прекомерно, понякога дори се стига до оперативно лечение.

Разбира се, избягването на раздразващите кожата фактори е също много важно и ефикасно.

Новите методи за лечение не са много. Обикновено един от тях предлага ползването на вид антибиотик, който има противовъзпалително действие и има малко странични ефекти при пациентите с розацея. При този лечебен метод се прилагат малки дози доксициклин.

Интересното през последните години е, че в лечението на това кожно възпаление започват да навлизат лазерите, за които към момента се казва, че водят до много добри резултати.

Повечето специалисти в момента препоръчват именно лазерната терапия, защото се счита, че резултатите, които тя предизвиква, са доста по-трайни във времето, по-бързи и по-очевидни в сравнение с другите методи за третиране на розацея.

В допълнение на пазара се предлагат някои нови препарати като метронидазол и азелаинова киселина.

Какви грижи трябва да се полагат за кожата?

При наличие на розацея трябва да полагате за кожата си много нежна и внимателна грижа и не бива да прекалявате с миенето. Не се препоръчва да травмирате кожата с ексфолианти или продукти на базата на алкохол.

Бъдете внимателни дори и с медикаментите - ако лекарството е силно не го нанасяйте върху кожата незабавно след миене. Едно проучване показва, че лекарствата за розацея действат по-добре когато се нанасят върху здрава и хидратирана кожа.

Тъй като слънчевата светлина се счита за един от основните рискови фактори, вие трябва да се защитавате от нея изключително добре като използвате силни слънцезащитни кремове и избягвате слънчеви изгаряния.

Доказано е, че повечето хора с розацея са имали доста повече кожни слънчеви изгаряния в сравнение с тези, които нямат този проблем.

Ако имате светла кожа и светли очи е препоръчително да вземете превантивни мерки и да се пазите от слънцето дори и да нямате розацея. Доказано е, че продуктите за защита от слънчевите лъчи, които съдържат цинк и титан, са по-ефективни от онези, които не съдържат тези вещества.