В близките месеци вирусът Зика може да се разпространи по цялата територия на Северна и Южна Америка, освен в Канада и Чили – експертите на СЗО очакват между 2 и 3 милиона случая, като вчера бяха потвърдени и няколко случая в Европа, единия от които е в Дания.

За разпространението допринасят хората, които пътуват до Южна Америка, като най-тежка е ситуацията в Бразилия.

Как се разпространява вирусът?

Основният преносител на вируса са комарите Aedes aegypti, които обитават основно тропиците. Също са известни и единични случаи на предаване на вирусната инфекция от човек на човек, но по кръвен път.

Към настоящия момент за бременните българки не съществува опасност от инфектиране, освен ако наскоро не са пътували до Южна Америка, обикновено в такива случаи симптоми се проявяват до 3 седмици.

Към настоящия момент вирусната инфекция Зика не представлява опасност за територията на България, тъй като нощните температури продължават да падат под нулата, а това възпрепятства размножаването на комарите, които биха могли да разпространяват вируса Зика.

Но при покачването на температурите през късната пролет ще се наложи властите в страната да вземат мерки за ограничаване разпространението на комарите, макар че засега вирусът Зика се разпространява само на територията на двата американски континента и според прогнозите на СЗО, именно там ще се очаква пик на инфектираните през следващите месеци.

Реална опасност би могла да възникне за населението на България, ако вирусът започне да се разпространява в Европа или в Северна Африка, от където през най-горещите летни месеци мигрират комари, разпространяващи вируса Зика.

Как се проявява вирусът?

Основните симптоми, които се запазват за период от 2 до 7 дни, това са високата температура, кожен обрив, конюнктивит, болка в мускулите и ставите, а също и общо неразположение.

Как се лекува вирусната инфекция?

Хората, инфектирани с вируса, трябва да приемат средства за понижаване на телесната температура, ако се налага, много да си почиват и да пият течности.

Възможен ли е летален изход от вирусната инфекция?

При човека развилото се заболяване в резултат на въздействието на вируса протича в лека форма и не се стига до летален изход.

Защо все пак вирусът е опасен?

Вирусът представлява най-голяма опасност за бременните жени, тъй като е възможно да предизвика микроцефалия – в превод от гръцки означава малка глава, представлява забавено развитие на черепа и на главния мозък, съпровождащ се с умствена изостаналост и неврологични отклонения.

Какви са начините за предпазване от вируса?

С цел избягване на заразяване се препоръчва използването на репеленти и мрежи против комари.

Безопасно ли би било ходенето на Олимпиадата в Рио Де Жанейро през летните месеци на тази година?

Международният олимпийски комитет – МОК е обезпокоен от ръста на броя на заболелите от треската Зика в Бразилия.

От комитета се надяват, че бразилските власти преди игрите в Рио Де Жанейро ще проведат всички необходими профилактични процедури.

От организационния комитет обещават да държат ситуацията под контрол и да съобщят, ако провеждането на Олимпиадата стане опасно за посетителите.

Защо вирусът Зика се нарича така и къде за първи път е бил открит?

Учените за първи път откриват вируса през 1947-ма година при маймуната макак, обитаваща угандската гора Зика. Именно от това място треската получава и своето наименование.