Съвременната медицина се намира на такъв етап от своето развитие, че позволява справянето с такива патологии и състояния, които по-рано са се смятали за необратими.

Например, благодарение на последните изследвания на биоинженерите, невропатолозите и неврохирурзите, денят, когато медицинската наука ще осигурява преодоляване на епилепсия, деменция и прочие старчески заболявания, е невероятно близко.

За последните постижения в областта на лечението на заболявания, обусловени от напредването на възрастта.

1. Доставяне на лекарствени препарати директно в мозъка – задачата на практика е решена!

Дълги години учените изучават епилептичните припадъци и начините за борба с тях. Както е известно, епилептичните пристъпи са в резултат на нарушаване функцията на главния мозък.

Хематоенцефалната бариера на организма защитава мозъка от въздействието на лекарствените препарати, затова повечето лекарства срещу това заболяване са слабо ефективни.

В близко бъдеще проблемът ще се решава чрез въвеждане на специални електроди непосредствено в мозъка на пациента. И тази процедура ще се извършва по следния начин:

• При възбуждането на невроните на мозъка започва пристъп на епилепсия;
• Масив от електроди ще уловя това възбуждане на нервните клетки и ще подава собствен импулс, потискащ това възбуждане;
• Заедно с импулса през електродите в мозъка ще се подават молекули с препарати против конвулсии;

Според последните изследвания тази технология ще може да предотврати около 70% от епилептичните припадъци след инсулт.

Освен това по този начин ще могат да се доставят в мозъка всякакви лекарства, което прави метода незаменим за лечение на хронични заболявания като Паркинсон и дори наркомании.

2. Масиви електроди за стимулация на мозъчната дейност

Старческото слабоумие е едно от най-честите нарушения на мозъчната функция при хората в напреднала възраст.

Болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, синдром на Хънтигтън и множествена склероза – това са само няколко последствия от деменцията, които значително усложняват нормалния процес на стареене.

3. Това е невероятно, но в недалечно бъдеще ще е възможно слепотата да бъде побеждавана!

С напредването на възрастта хората постепенно губят зрението си, когато обусловените от стареенето на организма клетки увреждат чувствителните към светлина клетки на ретината.

Тези клетки – пръчковидни и конусовидни, играят основна роля за зрението. Именно те преобразуват попадащата в очите светлина в електрически импулси, които мозъкът интерпретира като изображение.

Генната терапия в близко бъдеще ще позволява превръщането на клетките на очния ганглий във фоторецептори, които съдържат интегрирания ген ChR2 – много силно чувствителен към светлина.

Те ще информацията, получена от пръчковидните и конусовидните клетки непосредствено в зрителния нерв.

Разбира се, главният мозък ще възприема такива сигнали като грубо изображение, но това ще помогне все пак на слепите хора да се придвижват самостоятелно.

4. Ще могат ли парализираните хора да проходят отново

Миналата година клиничните изпитвания с използване на мозъчни импланти дадоха надежда на хората с тежки травми на гръбначния мозък.

В близко бъдеще ще е възможно това да се осъществи чрез използването на екзоскелети и датчици от електроди, които ще имплантират в моторната и соматосензорната кора на мозъка.

5. Възстановяване на слуховия нерв – работа за стволовите клетки

За последните 25 години слуховите апарати помогнаха за възстановяването на способността на много хора да слушат.

Но до ден днешен хората с дълбоки увреждания са нерва бяха лишени от възможност да се наслаждават на звуците на света, който ги заобикаля.