Магнитните бури негативно въздействат на много хора, особено на тези в напреднала възраст с хронични сърдечно-съдови заболявания. Избягване негативното въздействие на магнитните бури е възможно, ако човек се подготви за тях от по-рано.

Какво е това магнитна буря?

Геомагнитна буря – не е нищо друго освен смущение на магнитното поле на Земята, което може д продължи от няколко часа до няколко денонощия.

Такива магнитни смущения се предизвикват от достигането на Земята на високоскоростен слънчев вятър – поток от мегайонизирани частици, и свързаната с него ударна вълна.

Обикновено магнити бури се наблюдават ниските и средните географски ширини – тоест от Екватора до умерения пояс и рядко достигат субполярните и полярните области.

Силните изригвания на Слънцето водят до изхвърлянето на голямо количество вещества, част от които се движат с голяма скорост и за 1-2 дни достигат до земната повърхност. Същевременно силно заредените частици се прихващат от магнитното поле на Земята, което води до смущения в последното.

Какво е влиянието на магнитните бури върху човека?

Геомагнитните бури въздействат на много области от дейността на хората. На първо място се нарушават комуникациите, навигацията на космическите кораби, а също и предизвикват появата на допълнителни заряди в трансформаторите и тръбопроводите.

Много хора се оплакват, че не се чувстват добре по време на магнитни бури. И това не е случайно, тъй като тези явления са опасни за хората, страдащи от артериална хипертония или хипотония, а също и от заболявания на сърцето.

Често магнитните бури се съпровождат от главоболие, ускорена сърдечна дейност, сънно разстройство, промени в кръвното налягане и други проблеми. Специалистите уверяват, че всички тези изменения са обусловени основно от забавяне на кръвообращението в капилярите и настъпването на кислороден глад.

Според различни оценки на негативни въздействия от магнитните бури са предразположени 50-75% от населението на Земята. Същевременно хората реагират на бурите различно. Така например при много проблемите със здравето започват 1-2 дни преди началото на бурята, други пък реагират в разгара на бурята или 1-2 дни след нея.

Обикновено младите хора почти не усещат въздействието на магнитните бури. Приблизително 50% от населението на Земята се адаптира към магнитните бури, които възникват в интервал от 6-7 дни.

Какво да правите по време на бурята?

За съжаление, не е възможно човек да се предпази напълно от магнитната буря. Ако той реагира с промени в кръвното налягане, то задължително следва да се подготвите.

Хипертониците в навечерието на магнитната буря следва да приемат препарати за понижаване на кръвното налягане с удължено действие, за да се предупреди покачването на артериалното налягане. Също така помагат и билките, като мента, валериан.

Хората с ниско кръвно налягане следва да приемат възбуждащи средства, например настойка от женшен, златен корен или лимонена трева.
Особено внимателни е необходимо да бъдат хората с нарушения на сърдечния ритъм.

В такъв случай човек трябва да има при себе си препарати, които нормализират сърдечния ритъм и укрепват кръвоносните съдове.

В период на магнитни бури е по-добре да се въздържате от тежка работа и кавги. Ако сте предразположени към въздействието на тези бури, то постарайте се да прекарате тези дни в покой.

Интересен факт е, че през 30-те години на миналия век било забелязано, че честотата на инфарктите на миокарда и инсултите рязко нараствала, когато в местната телефонна станция се наблюдавали доста сериозни смущения.