Неприятната миризма от устата при детето е тревожен признак, който в някои случаи е признак на патологичен процес. В тази статия ние ще разгледаме неговите основни причини и начините за справяне с него.

1. Заболяване на зъбите и венците

Всякакви стоматологични заболявания могат да предизвикат неприятна миризма от устата. Понякога протичат безсимптомно, а понякога детето просто не е в състояние да опише с думи своите усещания.

Ако детето не е яло силно ароматизиращи храни като лук, чесън, риба, сирене, но родителите периодично забелязват, че дъхът му не е свеж, следва възможно най-скоро да отиде на профилактичен преглед при зъболекар.

В противен случай има риск да се пропусне развиващ се кариес, пулпит, периодонтит, пародонтоза, гингивит и други заболявания.

Важно!

Децата от ранна възраст много бързо се обезводняват при диария. Вялост, миризма на ацетон – това са признаци за нарастваща интоксикация.
Обикновено след отстраняване на основния проблем, лошият дъх изчезва.

С цел профилактика можете да давате на детето да жабури устата си с отвари и инфузии от различни билки или пък със специални разтвори за укрепване на емайла.

2. Стоматит

Това заболяване при децата, освен със специфичната миризма от устата, се съпровожда с болезнени зачервявания или язвички на лигавицата. Детето се оплаква от болки в устата, капризничи, отказва да яде, затова установяването на точната причина не е особено трудно.

При децата от 1 до 3 години причина за стоматита най-често се оказва кандидоза или херпес, а по-големите са по-предразположени към алергичен и афтозен стоматит.

Лечението на заболяването се преценява от лекар индивидуално в зависимост от вида – обикновено се налага изписването на препарати на таблетки против гъбички и суспензии, противовъзпалителни, антихистаминни, противовирусни средства, антисептици и обезболяващи.

3. Заболявания на стомашно-чревния тракт

Лошият дъх е верен спътник на болшинството от заболяванията на стомашно-чревния трак Обикновено не възниква сам по себе си, и детето също се оплаква от болки в корема, киселини, гадене, подуване на корема и други неприятни симптоми.

В такъв случай не отлагайте посещението при лекар. Необходимо е колкото се може по-скоро да се изключат от списъка на заподозрените – гастрит, глисти и други опасни патологии.

Самолечението на заболяванията на стомашно-чревния тракт при деца е недопустимо – необходимо да се дадат фекални проби, да се направи изследване на ултразвук на черния дроб и на панкреаса, ендоскопия но стомаха и други процедури.

4. Тонзилити и аденоидити

Възпалението на небните и носоглътъчните сливици се среща при деца доста често, и винаги се съпровожда с неприятна миризма от устатата.

Но ако обострянето на възпалението на сливиците не е трудно да се забележи, поради силната болка в гърлото и високата температура, то аденоидитът се развива практически безсимптомно.

Родителите следва да обърнат внимание на затрудненото дишане през носа без наличие на хрема и навика на детето да диша през устатата.

Стратегията за лечение при тези заболявания се определя от специалиста отоларинголог. Терапията при тонзилит предполага постелен режим, прием на голямо количество течности, прием на антибиотици, средства за понижаване на температурата и обезболяващи.

Лечението на аденоидита зависи от тяхната степен – ако леките форми на заболяването се поддават на консервативните методи на лечение – капки за нос, прием на препарати, съдържащи калций. То при втори и трети стадий се налага хирургично отстраняване на аденоидите.