Медицината и фармацията в наши дни са изключително напреднали. Хората, все повече, се плашат от обикновените, традиционни лекарства и търсят терапия чрез алтернативната медицина. За съжаление, в такива случаи, понякога болестното състояние, вместо да претърпи подобрение, се влошава, което се дължи на липсата на консултация с лекар.

В други случаи, обаче, алтернативните методи за лечение могат да се окажат много по-подходящи и щадящи за нас. Днес ще говорим именно за едни такива лекарствени средства.

Въпреки всичко, искаме да апелираме, преди всяка терапия, която решавате да започнете, да се консултирате с лекар.

Какво всъщност са Шуслеровите соли

През 19ти век д-р Вилхем Шуслер, лекар от Германия, открил 12 минерални соли, които играят роля в осъществяването на биохимичните процеси, поддържащи хомеостазата в нашия организъм.

Балансът на тези соли в клетките и пространството, навън от клетките, според него е определящо за протичането на нормалните функции в организма. Липсата и прекомерното количество от дадена минерална сол, води до развитието на патологични процеси и възникването на заболявания.

Всяка отделна минерална сол подпомага определен аспект и част от човешкото здраве и премът им трябва да е строго съобразен, като съществуват определени депа, в които се натрупва всяка отделна сол.

Особености на лечението със Шуслерови соли

Минералните соли на д-р Шуслер подпомагат организма в борбата с нарушения здравословен баланс. Те контролират реабсорбцията и разпределението на съответния микронутриент в тъканите.

Според д-р Вилхем Шуслер, минералите достигат директно до патологично засегнатата клетка, точно където са необходими. Шуслеровите соли се номерират от 1 до 12, като както стана ясно и в предходната точка, всяка от тях благоприятства определена система или орган и се натрупва на точно определени места.

На пазара, Шуслеровите соли се предлагат като таблетки, които се приемат сублингвално (под езика), като това е класическият начин за прием. Таблетките могат и да се изпият, като се разтворят във вода. Според специалисти, приемът им с топла вода предизвиква по-бързо действие на солите, като е добре да се задържи известно време в устата.

Шуслеровите соли могат да се приемат както от възрастни, така и от бебета и, дори новородени. Тогава е препоръчително разбитата таблетка да се смеси със съвсем малко вода, за да се оформи каша.

Под тази форма, различни Шуслерови соли могат да се прилагат от вътрешната страна на бузата на бебето.

Солите не само директно достигат до клетките, но и улесняват усвояването на минералите, поети чрез храната. Те регулират т.нар. минерален метаболизъм.