Повечето от нас смятат темата за глобалното затопляне за излишно създавана медийна истерия. Това е така, когато се обсъждат топящите се ледове, ураганите и смерчовете, които са си естествено явление и ентусиазираните екоактивисти.

Ново изследване на американски учени дава някои основания за безпокойство.

Как опасната амеба може да стигне и до българските реки и язовири 

Специалисти от Университета на Аризона предупреждават, че заради климатичната криза по света се ускори разпространението на амебата Naeglaria fowleri, и нейният ареал на разпространение се разшири.

Този примитивен едноклетъчен организъм е известен с това, че прониква в човешкото тяло и изяжда неговият мозък.

Движение на север

Миналото лято в щата Небраска умира дете, след като се къпе в местна река, и американските медии публикуват статии с плашещи заглавия за смъртоносната амеба, изяждаща мозък.

Причина за смъртта става първичен амебен менингоенцефалит, който се предизвиква от амебата Naeglaria fowleri, която живее в топла сладка вода и може да попадне в носа на човек през носа.

Неглерията обитава топли и сладководни басейни – езера, река и горещи минерални извори. Любимата ѝ температура на водата е от 25 до 35 градуса, но може да издържи и до 46 градуса.

Ако пък водоемът пресъхне, тя се превръща в циста. Това е временна форма на съществуване на организма, помагаща за преживяването на трудни условия,като може да се носи и от ветровете.

Въздушните потоци разнасят засъхналите амеби, докато те отново не попаднат в благоприятна среда и не оживеят.

Учени от Аризонския университет издадоха предупреждения, че поради протичащите по цял свят климатични промени рисковете от заразяване с неглерия се увеличават.

Нарастват периодите на наводнения и засушавания, поради което опасните амеби се разпространяват по-бързо от обикновено, и стигат до места, в които преди ги е нямало.

През лятото амебите плават по топлите повърхностни води вече и по северните географски ширини.

Температурата на водата през лятото се повишава доста вече и на север и тези темпове се ускоряват с всяка изминала година, и затова в бъдеще се очакват все повече случаи на заразяване.

При заразяване до летален изход се стига за около 24 дни

Както помним от училищните часове по биология, амебите са едноклетъчни организми, които през цялото време променят формата на своето тяло.

За живот имат нужда от влажна среда и човешкото тяло е напълно подходящо за тази цел. Истината е, че повечето амеби не ядат мозък, но Неглерия фойлери е специфичен случай.

Ако Неглерия попадне в организма на човек при пиене на вода, то нищо страшно няма да се случи. Опасно става, когато проникне през носа, което не е трудно да се досетим, че може да се случи по време на къпане.

Други начини на заразяване не са регистрирани, а също така амебата никога не се е предавала от човек на човек.

През носните пътища и обонятелния епител паразитът достига до главния мозък, където се разпространява по всички негови структури и се заема с разрушаването на тъканите му.

Микроскопичното зомби, неглерия, започва да изгаря клетките на мозъка и да се размножава в тях.

Симптомите се появяват след около 2-6 дни. Човек започва да се чувства зле, възниква главоболие, световъртеж, гадене.

След това температурата се повишава и започват по-сериозни проблеми – халюцинации, нарушения на съгласуваността на движение на мускулите, трудности при говорене и координация, припадъци подобни на епилептичните.

Симптомите се усилват, човек може да ослепее или да оглушее, след което настъпва смърт.

Максималната продължителност на живот на заразения с този тип амеба е 24 дни. Случаи на заразяване са известни, но са малко.

Ефективни лекарствени препарати няма. Лекарите най-често назначават противогъбични средства, но както вече беше казано леталността е висока.

В зоната на риска са момчетата

Повечето от случаите на заразяване с първичен амебен менингоенцефалит се падат на мъже на възраст до 18 години. Това се обяснява с по-активната игра във вода и потапяне на главата.

Като мярка за безопасност при къпане в сладководен басейн – река, язовир или езеро, може да се използва специална щипка за нос. А още по-добре изобщо да не се потапя главата във водата.

Почти всички случаи на рядкото заболяване са в Северна Америка, и основно в южните щати на САЩ. В Европа паразитът също е попадал в Чехия, Великобритания.

У нас случаи на първичен амебен менингоенцефалит все още не са наблюдавани, но при отчитане на климатичните промени, е възможно и у нас да се появи. По-вероятно е в язовирите и в бавнотечащите реки, където водата през летните месеци се повишава до 25 градуса.

Бързотечащите остават с по-хладна вода и затова там е по-малко вероятно да се засели опасната амеба.

В Черно море амебата не би имала подходящи условия за живот, тъй като водата е солена, което я прави неблагоприятна, по-вероятно е да се засели в язовир.

Сладководните езера у нас са малко, изключвайки тези в планините, където и през лятото водата остава доста хладна.