Знаете ли, че една чаша обикновена вода може да излекува всичко от главоболие до умора? Каквато и да е най-новата тенденция свързана със здравословното хранене, най-доброто средство за подобряване на здравето е приемът на достатъчно количество вода.

Признаци на лека дехидратация могат да бъдат мускулни крампи, симптоми като световъртеж или главоболие. Жените, които са дори леко обезводнени, могат да изпитат затруднение при концентрация, според едно скорошно проучване в списание за хранене. Ако тялото ви е подложено на редовен недостиг на водата, вероятността от констипация се увеличава.

Дехидратацията се появява най-често през летните месеци, когато трябва да се консумират повече течности. Вероятно сте чували, че трябва да пиете по осем чаши вода дневно, но се оказва, че дори това количество не е достатъчно.

Може да се наложи да консумирате повече от два литра течности, дневно, особено ако страдате от наднормено тегло, живеете при по-висока надморска височина или работите в изключително горещо време. Експертите са единодушни, че най-добрия начин да определите дали сте обезводнени е да проверите цвета на урината си.Колкото по-наситен е жълтият цвят, толкова нивото на дехидратация се увеличава.

Трябва ли да приемате допълнително количество вода по време на тренировка?

Ако тренирате на закрито и сте хидратирани добре, не е необходимо да увеличавате консумацията на течности. Ако тренировките ви протичат на открито, особено в горещите часове, когато се потите усилено е препоръчително да добавите 4 чаши вода към дневната консумация на течности.

Колко течности приемате от консумацията на плодове?

„Водата в храната представлява около 20 на сто от дневните нужди от течности на хората, според Института по медицина. Хидратацията, която получавате от храната е също толкова добра, колкото набавената от питейна вода“, казва д-р Пийке. Например, пилешките гърди на скара, поднесени с карфиол и половин чаша спанак, могат да заместят почти пълна чаша вода. Освен това тези храни помагат за редуциране на наднорменото тегло.

Трябва ли да консумирате еднакво количество течности всеки ден?

Човешките органи не са предназначени за съхраняване на излишната вода. Няколко часа след приема на вода, тя се отделя от тялото. Ако сте склонни да забравяте да пиете течности, свалете си приложение на смартфона, което да ви напомня.

Офис среда

Студения въздух в офиса и липсата на влажност се отразяват на кожата ви, според Дебра Жилиман, автор на „Правила за кожата“. Нанесете освежаващ хидратиращ крем с хиалуронова киселина, който да хидратира кожата.

Внимавайте със слънцето

Експозицията може да изчерпи натуралните масла на вашата кожа, дори и да използвате слънцезащитни продукти. Ако посещавате хлориран басейн кожата ви може да се изсуши, за да избегнете подобна възможност още през нощта нанесете овлажняващ крем с гликолова киселина, върху лицето си.

Как алкохолът влияе на тялото?

Алкохолът и любимите летни коктейли водят до дехидратиране. Повечето коктейли са солени, затова може да разнообразите летните напитки, като добавите малко чадър, който ще предаде сладък вкус на напитките.

Почистване на кожата

Почистването на кожата също може да бъде причина за дехидратиране на повърхността и понеже повечето продукти съдържат алкохол и въпреки че почистват излишните мазнини по лицето оставят кожата прекалено суха.