Какви витамини е най-добре да се приемат през есента? За да се отговори на този въпрос, нека първо да изясним, за какво са ни нужни витамини в навечерието на сезона на студовете.

Защо да пием витамини през есента?

Витамините нямат свойството да се натрупват в организма. Спомнете си понятията като дневна норма или доза. Това означава, че витамините трябва да постъпват в организма ежедневно.

И особено есента, когато от обичайното лятно меню отпадат естествените витамини.
Есенната авитаминоза стига до отслабване на имунитета.

И именно затова веднага настиваме и хващаме различни остри вирусни инфекции още с първите по-сериозни захлаждания на времето.

За справянето с есенната авитаминоза помага правилно подбраният витаминен комплекс. А как да го подберем, ще поговорим по-нататък.

Витаминни комплекси за деца

Точен отговор какви витамини са най-добри за деца няма, и не може и да има. Всичко зависи от индивидуалните особености на конкретното дете. Витамините за деца се делят на еднокомпонентни и поливитаминни комплекси.

Да определите какъв витамин не достига на детето е доста трудно, тъй като с възрастта се променя дневната доза витамини за деца. Затова и се препоръчва да се избират комплекси мултивитамини, базиращи се на възрастта на детето.

Ако говорим конкретно за есенния период, то в повечето случаи приемът на витамини предполага укрепване на имунитета на детето. За това е необходим балансиран състав от елементи като желязо, йод, витамини А, О, С, Е, В0, В6 и РР.

За да определите какво точно е необходимо в условията на огромния избор на съвременния пазар, е необходимо да се посъветвате с лекар.

Тъй като трябва да се отчете от какви болести е преболедувало детето неотдавна, и към какви заболявания принципно е предразположено.

Най-добрите витаминни комплекси за жени

Есенно-зимният период не напразно се смята за най-проблемен за имунитета.

На организма му е трудно да се бори с агресивната околна среда, и затова често боледуваме, чувстваме се зле, изпитваме слабост и като цяло изпитваме липса на сили.

Една от основните причина за това състояние е недостигът на слънчева светлина, под въздействието на която се синтезира витамин Д3.

А последните изследвания на учените доказаха пряката връзка на този витамин с отслабването на имунитета.
В повечето случаи лекарите са единни в мнението си, че за укрепване на имунитета е по-ефективен прием на комплекс от витамини, а не един елемент отделно.

Но също така специалистите са съгласни, че на цената на витаминните комплекси за стимулиране на имунитета първо се отразяват разходите за реклама и популяризиране на марката, и чак след това качеството на технологичния процес при производство.

Затова и най-евтиният като цена витаминен комплекс не е задължително най-лош като качество.

Съществува мнение, че най-безопасни са такива комплекси витамини, приемът на които се осъществява на няколко пъти дневно – например, таблетка с един цвят сутрин, с друг – на обяд, и с трети – вечер. Така витамините и микроелементите по-добре се усвояват от организма.

Кои са най-полезните витамини за мъже?

Установено е, че витамини за мъже са:
• Аскорбиновата киселина, по-известна като витамин С;
• Витамин А, който нормализира функцията на тестисите;
• Витамин Е, отговарящ за сексуалната сфера;
• От групата В – поддържат енергичността и издръжливостта, способстват за растежа на мускулите;
• Редица микроелементи като селен, чиято задача е да предотвратява онкологични заболявания, и не само.