Калциеви добавки могат да повишат риска от развитие на деменция при жени в напреднала възраст, но с мозъчно-съдова болест, показва ново проучване.
Жените, които са приемали калциеви добавки е 2 пъти по-вероятно да развият старческо слабоумие.

Както е известно, остеопорозата е често срещано заболяване в напреднала възраст. И тъй като дефицитът на калций допринася за метаболитното нарушение, се препоръчва дневен прием на 1000-1200 мг.

Спазването на това препоръчително количество може да се окаже трудно само с хранене, и затова калциевите добавки се използват широко, отбелязва авторът на изследването от университета Гьотеборг, Швеция.

Наскоро обаче приемът на добавки и тяхното въздействие върху здравето беше анализирано.

Изследователите предполагат, че калциевите добавки са свързани с повишен риск от старческо слабоумие, и тази опасност е по-висока при хора, които вече страдат от исхемична мозъчно-съдова болест.

Екипът от учените тествал тази теория, канейки доброволци жени в напреднала възраст, които първоначално не страдали от деменция. Общо 700 жена на възраст между 70 и 92 години били включени в изследването и проследяването им било с продължителност от 5 години.

Участничките били тествани за памет и умения в началото и в края на изследването, а сканиране на мозъка било извършено на 447 участнички в началото.

Проучено също така било дали участничките приемали добавки с калций, и дали им е била поставена диагноза старческо слабоумие през периода на изследването.

Приемът на калциеви добавки от жени с инсулт увеличава риска от деменция със 7 пъти

В началото на изследването общо 98 жени са приемали калциеви добавки. С прекаран инсулт били 54, и още 54 прекарали инсулт по време на проследяването. А други 59 развили деменция, докато траело проучването.

От жените, на които била направена компютърна томография, при 71% се установили лезии в бялото вещество, което е маркер за мозъчно-съдова болест.

Резултатите от проучването показват, че в сравнение с жените, които не приемат калциеви добавки, тези които го правят са с 2 по-застрашени от старческо слабоумие. Въпреки това повишен риск се наблюдава само при жени с мозъчно-съдова болест.

Освен това жените с анамнеза инсулт, които също са приемали калциеви добавки, били със 7 пъти по-голям риск от деменция от жените със същата анамнеза, но които не приемат калциеви добавки.

Участничките, които имали лезии в бялото вещество в мозъка и приемали калциеви добавки са имали с 3 пъти по-висок риск от развитие на деменция в сравнение с жените с такива анормални изменения на тази мозъчна тъкан, но неприемащи такива суплементи.

При жените без анамнеза за инсулт и такива без лезии в бялото вещество не са били с повишен риск от развитие на деменция, когато приемали калциеви добавки.

Храните, съдържащи калций са безопасни, предпазват от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

Като констатация, 98-те жени, които били на калциева суплементация, 14 от тях или 14% развили деменция, в сравнение с 45 от общо 602 жени – 8%, които не приемали такива добавки.

От жените с анамнеза за инсулт, които пиели добавки с калций, 6 от общо 15 развили деменция, в сравнение с 12 от 93 жени с анамнеза за инсулт, които не приемали такива добавки.

От 83 жени, които приемали калциеви добавки, но без анамнеза за инсулт, 18 развили деменция, в сравнение с 33 от 509, които не приемали добавки, разликата е наистина сериозна, макар и общият брой на участничките да е по-малък.