Така ще се погрижим за здравето на артериите, които снабдяват сърцето с наситена с кислород кръв.

Защо трябва да ядем шоколад не по-малко от веднъж седмично

Статия на група специалисти по сърдечно-съдови заболявания от Клиниката Майо и Кливланд и Байлорския колеж по медицина в САЩ, е публикувана в Европейското списание по превантивна кардиология.

Авторите анализирали резултати от изследвания, проведени по света за последните 5 десетилетия.

Всички тези изследвания са посветени на изучаването на връзка между яденето на шоколад и риск от исхемична болест на сърцето, която се развива заради свиване на лумена на коронарните артерии, снабдяващи сърцето с наситена с кислород кръв.

В анализа били включени 6 изследвания, общият брой на участниците на които е повече от 336 000.

Наблюденията върху тези хора са провеждани в продължение на средно 9 години, през това повече от 14 000 от тях са прекарали исхемична болест на сърцето, а при повече от 4500 са получили инфаркт на миокарда, при който кръвоснабдяването на сърдечния мускул внезапно спира напълно.

Рискът за сърцето намалява при ядене на шоколад

Изчисленията показват, че при участниците, които ядат шоколад повече от веднъж седмично и по-често, рискът от исхемична болест на сърцето е с 8% по-нисък, отколкото при тези, които ядели шоколад по-рядко от веднъж седмично.

В шоколада се съдържат такива полезни вещества за сърцето като флавоноиди, метилксантини, полифеноли и стеаринова киселина, които понижават възпалението и повишават нивата добрия холестерол – липопротеини с висока плътност, отбелязват авторите на публикацията.

За да се определи какви типове шоколад са най-полезни за сърцето и за кръвоносните съдове, какъв е оптималният размер на една порция като цяло, са необходими по-нататъшни изследвания.

В статията не се споменава за какъв тип шоколад се касае, но най-вероятно няма да е млечен, който е с високо съдържание на захар, а черен със съдържание на какао не по-малко от 70%.

Черният шоколад е доказано полезен за здравето, а сега се оказва, че е необходимо да го похапваме такъв не по-малко от веднъж седмично, за да поддържаме сърцето  кондиция.