Бременността – това е удивителен период. В тялото понякога протичат толкова странни процеси, за които не всички жени са готови.

Някои от тях са прекрасни, други – точно обратното.

Бременност – какво прави с тялото

Струва ни се, че всичко, което се случва по време на бременността, се знае от всички. Постепенно увеличаващият се корем не предизвиква у никого въпроси, а също и сънливостта, и вероятно изменение на вкусовите предпочитания.

Някои явления може да изглеждат неочаквани за бъдещата майка. Просто защото се отнасят към много интимната сфера, и малко са способни да разкажат на някого за собствените преживявания, свързани с тези проблеми.

Едни изменения могат да ни огорчават, разстройват, а други да ни карат да се съмняваме в своята привлекателност и да се срамуваме от своето тяло и онова, което се случва с него.

Трябва ли бременната жена да се разстройва и да се вълнува? Много е важно, ако не се отстранят, то поне до минимум да се сведат неприятните проявления, а онова, което не се поддава на корекция, да се приеме като едно от съпътстващите качества на бременността. И да престанем да се безпокоим по този повод.

1.Растеж на косата, но и на космите

Когато жените разберат, че при бременност косата може да стане по-гъста, сияеща и неотразима, това ги радва.

Малко обаче знаят, че не само косата става по-гъста и здрава, но и космите по тялото. Не само в зоната на подмишниците, но и по цялото тяло – ръцете, краката, корема.

Откривайки в своето женствено тяло твърдите и тъмни косъмчета в местата, където преди не са се появявали, дори и в най-кошмарните ни сънища, жената може да се ужаси, но как така? Как да се избавя от това?

Най-безопасно е да се отстрани появилото се окосмяване или с помощта на восък, или просто да се изскубне.

Използването на лазер по време на бременност е противопоказно, тъй като може да се усили пигментацията и да се увеличи риска от формиране на белези.

Ако появилите се косъмчета не ни пречат особено, може да се отложи борбата с тях до края на бременността, когато хормоналният баланс се възстановява до естествено състояние и активният растеж на косъмчетата се преустановява.

Това може да се съпровожда и с активен косопад. Обикновено това много плаши жените, но не трябва да се безпокоим, нормално явление е.

Промяната на хормоналния фон по време на бременност спира естествения процес на окапване на „остарелите” косми. След раждането те все пак започват да капят, тъй като жизненият им цикъл е приключил, и само бременността не е позволявала на косъмчетата да окапят.

В рамките на няколко месеца окапва всичко, което би трябвало, след което състоянието на косата се връща към нормата, както и целият организъм.

2.Повишено образуване на чревни газове

С този проблем се сблъсква почти всяка бременна жена, защото измененията на хормоналния фон влияят и на функционирането и на храносмилателната система.

Започва да функционира не толкова активно, храната по-бавно се придвижва по стомашно-чревния тракт, затова и започва отделяне на повече газове.

Проблемът обаче не е само в това. По време на бременност жената по-трудно контролира мускулите си, включително и тези, които отговарят за сдържане на напиращите навън газове.

Ако преди забременяването това не е било проблем, и жената е могла да се въздържа, докато стигне до тоалетна или до място, където няма никого, но при бременност объркванията се случват все по-често.

И колкото по-близо е моментът на раждането, толкова е по-често.

Случайното отделяне на газове много смущава жените и ги кара да се изчервяват и дори да плачат от срам. Проблемът на практика не може да се отстрани, всичко минава от само себе си след раждането.

Образуването на газове може да бъде намалено, като се промени начинът на живот и хранителния режим.

Правете специални упражнения, които карат храната по-бързо да преминава през стомашно-чревния тракт. Колкото по-малко изяденото „прекарва” в стомаха, толкова по-малко газове се отделят.

За ускоряване на чревната моторика помагат и някои йога упражнения. Освен това трябва да се намали дела на храните в менюто, които усилват образуването на чревни газове.

Това са фасул, грах, зеле, броколи, сушени плодове и газирани напитки, сред които дори и квас.

Повишено образуване на газове е възможно и заради активно потребление на мляко и на млечни продукти.

Много си мислят, че за бременната жена млякото е полезно и необходимо, като забравят за това, че съществува състояние лактозна непоносимост.

Опитайте да замените обикновеното мляко с безлактозно или с растителен заместител.

3.Изпускане

Това също е разпространено явление, предизвикано от същите причини, както и случайното отделяне на газове.

Съществува и допълнителен фактор – с растежа на плода, се увеличава и матката, която още по-силно притиска пикочния мехур.

В съчетание с по-слабия контрол върху мускулите това дава и неприятен ефект – при кихане, кашлица или дори смях може неволно да изтече урина.

Силното кихане може да доведе до пълно изпразване на пикочния мехур, макар и обикновено да са само няколко капки. В такъв случай, вече напикаването, предизвиква безпокойство, огорчение и дори срам.

Намаляване на вероятността от изпускане е възможно с по-често посещение на тоалетна. Ако се уринира на всеки 2-3 часа, в пикочния мехур няма да се натрупа толкова голямо количество течност.

Освен това, могат да се носят специални урологични превръзки, които добре поемат цялата изтичаща течност и задържат и урината, и миризмата.

Чувствителността към миризми също не е сред най-приятните спътници на бременността.

4.Миризми и чувствителност към тях

Това се случва не при всички, но е доста често – по време на бременност обонянието е възможно доста да се изостри, а възприятието за миризми да се промени.

Например, някои напълно обичайни аромати могат да изглеждат отвратителни и да предизвикат гадене, макар и преди забременяването да са възприемани напълно нормално.

Така се случва често с миризмите на храна – риба, пилешко, морски дарове, лук и гъби. И обратното също се случва – напълно негодни за консумация храни започват да предизвикват нетърпимо желание да изядем това, да изпием или да оближем.

Започва да ни се струва привлекателна миризмата на бензин, цимент и дим, прясно окосена трева и на мокра земя, хартия и паста за зъби.

Понякога жената започва изострено да възприема миризмите на собственото си тяло, включително и на интимната зона. На бременната може да ѝ се струва, че е започнала да мирише по-неприятно и по-силно.

5.Хемороиди

За съжаление, този проблем е познат на повечето бъдещи майки, но затова рядко говорят на околните, това е нещо много деликатно.

Случва се след раждането хемороидите да изчезнат, но в много случаи това не се случва.

По време на бременност много жени се сблъскват със запек, заради намаляване на активността на храносмилателната система.

Заради затруднения при изхождане на жените им се налага да се напъват и да се напрягат, което води и до развитие на хемороиди, или във всеки случай това е една от причините за проблема.

6.Пъпки и обриви по кожата

Това е често срещан проблем през първия триместър, когато протичат силни изменения в хормоналната система. Пъпки могат да се появят на лицето, раменете, гърба, да се възпаляват и да болят.

Някои лекарства, предназначени за борба с пъпките, са противопоказни по време на бременност.

За борба с пъпките и възпаленията на кожата могат да се използват препарати със съдържание на салицилова киселина и бензоилпероксид, но много дозирано и внимателно. Желателно е да се консултираме с лекар преди използване на всякакви средства.

7.Загуба на интимно желание

Увеличаването на килограмите, по-бавните движения, свързани с нарастването на корема, появата на излишно окосмяване и други спътници на бременността, описани по-горе, могат да накарат жената да се почувства непривлекателна за половинката.

И това без значение от факта, че някои пози стават недостъпни и неприемливи. Понякога намалява желанието за интимност,  а при някои се увеличава.