Цветното зеле или карфиола произхода от средиземноморския регион. За първи път е била внесена в Западна Европа през 17-ти век.

Карфиолът е диетична храна полезна за всяка възраст и в нея се съдържат по-малко растителни влакна в сравнение с обикновената, поради това се усвоява и по-лесно.

Цветното зеле е едногодишно пролетно или зимно растение. Кореновата му система е влакнеста и разположена в близост до повърхността на почвата. Стъблото му е цилиндрично и достига 15-70 см във височина.

Хранителна стойност за 100 грама

• Белтъчини – 2.5 грама;
• Мазнини – 0.3 грама;
• Въглехидрати – 4.2 грама;
• Минерално съдържание – 0.8 грама;
• Вода – 90 грама;
• Калорично – 30 килокалории;

Както бе посочено по-горе 100 грама прясно цветно зеле осигурява на организма 30 килокалории, във вареното – 179, а в печеното 120. Прекомерната консумация на варено или печено цветно зеле може да стане причина за затлъстяване.

Карфиол - полезни свойства

Цветното зеле съдържа минерални соли, белтъчини и въглехидрати. Протеините на карфиола са богати на ценни аминокиселини /аргинин, лизин/. В този зеленчук количеството на целулозата е малко и поради това лесно се усвоява от организма.

По-голямата част от азотните съединения на цветното зеле – са лесноусвоими белтъчни съединения, благодарение на което този зеленчук се възприема от човешкия организъм много по-добре от останалите видове зеле.

В карфиола се съдържат огромно количество витамини С, В1, В6, В2, РР, А, Н. А главата на този зеленчук е източник на калий, калций, натрий, фосфор, желязо и магнезий. Цветното зеле е богато на пектин, ябълкова, лимонена, фолиева и пантотенова киселина.

Например, желязото в карфиола е 2 пъти повече от това в зеления грах, чушките и марулята и 3 пъти повече от това в тиквичките и патладжана, а аскорбиновата киселина е 2-3 пъти по-голямо количество в сравнение с бялото зеле.

Благодарение на своя състав цветното зеле се усвоява по-добре от всички останали видове зеле и поради това е изключително полезно като диетична храна при стомашно-чревни заболявания.

Карфиолът може да се счита за рекордьор по съдържание на биотин сред достъпните на повечето хора зеленчуци.

Биотин или витамин Н препятства развитието на възпалителните процеси по кожата или в кожата, предотвратява развитието на специфичното кожно заболяване - себорея.

Това съединение често се включва в състава на козметични средства за грижа за кожата.

Благодарение на фината си структура цветното зеле дразни по-малко стомашната лигавица в сравнение с другите видове зеле и е много подходящо за детска храна.

При намалена секреторна функция се препоръчва консумацията на храни, съдържащи варен карфиол. При стомашна язва или на дванадесетопръстника е позволена консумацията на цветно зеле, но е противопоказно бялото.

При заболявания на черния дроб или дванадесетопръстника от зеленчуците се препоръчват само тези, които увеличават отделянето на жлъчка и благоприятстват редовното изпразване на чревното съдържание.

Редовната консумация на карфиол намалява риска от развитие на рак на гърдата при жени и от рак на простатата при мъже.
Сок от цветно зеле се препоръчва при гастрит, диабет, бронхит, нарушена бъбречна функция и болести на черния дроб.

Противопоказания

В карфиола се съдържат пуринови съединения, които правят препоръчително неговото използване при подагра.

А също така цветното зеле влиза в списъка на потенциално опасните храни и е възможно да предизвиква при някои по-чувствителни хора алергична реакция.