Чушките, чието официално наименование е сладък пипер, са едногодишно тревисто растение от семейство Картофови. Плодовете му са многосеменни, с червен, оранжев, жълт и кафяв цвят и с разнообразни форми и размери – 0.25 до 190 грама.
В България са най-разпространени червените и зелените чушки. В див вид това растение се среща в тропическите райони на Америка, който континент всъщност е и неговата родина.
Но се отглежда в южните умерени, субтропичните и тропичните географски ширини във всички региони по света.
Хранителен състав за 100 грама нарязани сурови чушки
• Калоричност – 20.13 килокалории;
• Въглехидрати – 4.7 грама;
• Захари – 2.7 грама;
• Растителни влакна – 2.02 грама;
• Белтъчини – 0.67 грама;
Полезни свойства
В сладкия пипер се съдържат витамини С, В1, В2, В9, Р, РР и каротин, поради това хората, страдащи от депресия, захарен диабет, а също и при влошаване на способностите за запаметяване, безсъние, отпадналост, трябва да включат този зеленчук в ежедневното си меню. По количество на витамин С чушките превъзхождат лимоните и касиса.
Аскорбиновата киселина в съчетание с големи количества витамин Р способства за укрепването на кръвоносните съдове и намалява риска от компрометиране на техните стени.
Поради високото съдържание на минерални соли на калий, а също и на калций, магнезий, натрий, фосфор, флуор, хлор, желязо, цинк, манган, мед, йод, хром, сяра и кобалт, чушките са незаменими при анемия, занижен имунитет, ранно оплешивяване и остеопороза.
Сладкият пипер е полезен при заболявания на кръвта, кървящи венци и при крехки кръвоносни съдове.
Чушките стимулират секрецията на стомашни сокове, подобряват перисталтиката на стомаха и на червата, успокояват нервите и помагат при кашлица и консумацията им въздейства благоприятно на храносмилането.
Пиперките се препоръчват при гастрит, спазми, колики в червата, а също и при прекомерно потене.
В състава на чушката, както на сладката, така и на лютивата, е установено наличието на алкалоида капсаицин, който придава на този зеленчука характерния му вкус.
Това вещество стимулира функцията на панкреаса, възбужда апетита, понижава артериалното налягане, разрежда кръвта и препятства образуването на тромби.
Поради ниското съдържание на капсаицин в сладката чушка, за разлика от лютивата, този зеленчук може да се консумира в големи количества без човек да трябва да се притеснява за здравословното състояние на своя стомах.
Поради това от сладките пипер се прави сок, който е препоръчителен при захарен диабет, а също и за стимулиране на растежа на ноктите и косата.
Сладкият пипер съдържа съединения, не позволяващи на канцерогените да проникват в клетките. И по този начин в известна степен се обезпечава защита от развитие на рак.
Чушките ускоряват обмяната на веществата и спомага за изгарянето на повече калории. Чрез консумацията на този зеленчук човек може да намали теглото си, което е натрупал в резултат на потреблението на храни с високо съдържание на мазнини.
Сладкият пипер предотвратява възникването на стомашно разстройство, а също така способства за намаляването на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.
Противопоказания
Чушките са сред първите 10 зеленчука с най-високо съдържание на пестициди.
Този зеленчук е противопоказен при тежка форма на стенокардия, нарушения на сърдечния ритъм, язва на стомаха или на дванадесетопръстника, при гастрит с висока киселинност, при обостряне на хронични заболявания на бъбреците и на черния дроб, неподдаващи се на лечение хемороиди, повишена възбудимост на нервната система и при епилепсия.