Описание

Карпално-тунелен синдром, синдром на карпалния канал или по-популярното му наименование „компютърна ръка“ представлява възпаление на медиалния нерв на китката на ръката, което води до изтръпване, скованост и слабост в ръката.

Синдромът обикновено засяга палеца, показалеца и средните пръсти и често създава силно безпокойство. Медиалният нерв от предмишницата се спуска надолу и влиза в дланта на ръката, след като премине през тунела на китката /карпалният тунел/, който се намира в самия център на китката.

Синдромът засяга почти 5% от населението и най-често се развива при мъже на средна възраст. Всяка дейност, която води до оказването на повишен натиск върху медиалния нерв в китката, може да предизвика възпалението му. Въпреки това при много от засегнатите хора причина не може да бъде установена.

Какви са симптомите?

Изтръпване, болка – обикновено пареща и изтръпване на палеца, показалеца и средния пръст.
Мравучкане, изтръпване или болка, която е възможно да обхваща цялата вътрешната страна на ръката до лакътя.
• Усещане за слабост в ръцете;
• Затруднение при опит за хващане на по-малки предмети;

Изявите на синдрома обикновено се влошават през нощта и временно отшумяват при разклащане на дланите.

Какви са причините?

По-долу са изброени рисковите фактори за възпалението на медиалния нерв:

• Бременност;
• Ревматоиден артрит и други причини за възпаление на китката;
• Ендокринни заболявания като хипотиреоидизъм;
• Фрактура на китката;
• Алкохолизъм;

Връзката между професията и синдрома на карпалния тунел не е добре изяснена. Известно е, че дейностите, които изискват продължително екстремно сгъване на дланта в китката, водят до увеличаване на натиска върху карпалния канал, а това създава предпоставки за възпаление на медиалния нерв.

Това особено вярно в случаите на хронична деформация на китката или на нейния канал. Скорошни изследвания установиха, че продължителната работа с клавиатура може да стане причина за синдрома.

Лечение на карпално-тунелен синдром

При леки случаи можем да си помогнем и сами.

• Започнете да носите шина, която можете да закупите в повечето аптеки, така ще поддържате китката си в оптимална позиция и в покой. Шинирането се прилага за период 4-6 седмици. Някои хора носят шините само през нощта, а други ги носят и денем и нощем, в зависимост от това кога болките са най-силни. Ако не почувствате облекчение в рамките на 4-6 седмици, шините няма да ви помогнат.

Синдромът обикновено не е типичен възпалителен процес. Въпреки това в повечето случаи той се съпътства с болка и за облекчаването ѝ могат да се използват противовъзпалителни лекарства. Тези лекарствени средства като например ибупрофен могат да осигурят известно облекчение, но е малко вероятно да излекуват синдрома.

Доказано е, че директното инжектиране на стероидни лекарства от лекар в карпалния канал, е ефектно лечение при някои хора със синдрома. Тази процедура се извършва в лекарски кабинет, като дискомфортът, който изпитва пациента е минимален.

Как да се предпазим?

Избягването на тютюнопушенето, поддържането на нормално телесно тегло и редовните аеробни упражнения могат да спомогнат за предотвратяване на синдрома.

Промяната на позицията на работното място, както и на клавиатурата, е възможно да бъдат полезни като превантивна мярка, въпреки това няма солидни научни доказателства, които да са установили, че подобни промени биха могли да ви предпазят от възпаление на медиалния нерв.

Подходящото лечение на артрит на китката може да предотврати или да излекува възпалението.