Картофът е най-разпространеният зеленчук, присъстващ в хранителния режим на почти всеки един българин. Също така е и част от традиционната българска кухня. Например вкусния, ароматен, все още парещ пататник с масло или със сметана. Ето това е вкусотия!

Съществува така наречената картофена диета, с чиято помощ можете да се избавите от няколко излишни килограма. Някои специалисти по хранене са на мнение, че от картофите се пълнее.

Но диетолозите са доказали, че съдържащата се в този зеленчук скорбяла бързо се разгражда до прости захари. И като цяло картофите отлично се усвояват от нашия организъм и никакви допълнителни килограми от него не ни застрашават. Можем да напълнеем, защото обикновено повечето от нас консумират картофите с масло, мазно месо и различни сосове.

Но специалната картофена диета, ще ви позволи да отслабнете и да нормализирате обмяната на веществата. Най-важното е правилно да приготвяте ястията от картофи и да ги консумирате така, че да извлечете максимална полза за своя организъм.

Същността на картофената диета за 3, 5 и 7 дни

„Картофената диета“ е подходяща за тези, които желаят да отслабнат бързо. Същността на диетата се състои в употребата на нискокалорични ястия с картофи без сол, мазнини и подправки.

Ако това ви устройва, тогава напред към красивата фигура! С такава диета могат да се свалят от 2 до 6 килограма. Но помнете, че на такава диета можете да се подлагате не по-често от веднъж на половин година.

Картофената диета е една от най-евтините и едновременно достъпни – картофи могат да бъдат купени от всеки един магазин.

Рецепта за картофена диета за 3, 5 и 7 дни

Съществуват няколко вида картофени диети:

• Картофена диета за 3 дни

Благодарение на този хранителен режим ще успеете да отслабнете общо с 2 килограма за 3 дни:

- Закуска – 1 чаша мляко – 1.5% масленост;
- Обяд – 300 грама картофено пюре, приготвено с вода;
- Вечеря – салата – 250 грама варени картофи, 1 чаена лъжичка слънчогледово олио, ½ ябълка и черен пипер на вкус;

И към това меню трябва да се придържате в продължение на 3 дни. Да пиете можете – минерална вода негазирана в неограничени количества, отвари от билки, зелен чай.

• За 5 дни

Следващият вид диета, с помощта на която ще сваляте по 600 грама дневно – това е картофената диета, разчетена за 5 дни. Но повече от 5 дни не се препоръчва съблюдаването на такава диета.

Яжте около 2 килограма варени картофи дневно, като разделите на 5-6 хранения. Ако не ви харесват варените картофи, можете да ги печете на фурна. Първите 2 порции е желателно да се ядат без подправки, масла и сол, а в другите може да се добави малко сол, растително масло или пък лимонов сок.

Задължително повече течности. Ако пък глада е непоносим можете да изяждате по 2 варени яйца дневно и по няколко филии ръжен хляб.

• За 7 дни

Необходимо е да се изяждат по около 7-8 картофа дневно, като общото количество се разпредели на 5-6 хранения дневно и се ядат без сол. По желание можете да добавите към картофите магданоз, зелен лук и други зеленчуци.

И най-важното – много вода, тъй като този зеленчук е силно диуретично средство и затова дори е желателно през летните месеци, картофите, макар и малко, да се осоляват.