Ако сте се сблъскали с този деликатен проблем като сухота и сърбеж във влагалището, не следва да се поддавате на паниката. Вагиналният дискомфорт може да възникне при всяка жена, независимо от възрастта? Какво може да бъде причина за раздразнение на половите органи при жените?

Обикновено болшинството от причините за възникване на дискомфорт в областта на половите органи могат да бъдат сведени до 3 основни групи. И сега ще поговорим за всеки от тях:

Гинекологични проблеми

Причините за сърбеж във влагалището могат да бъдат свързани с възпалителни процеси на половите органи. Те възникват, поради секс без използване на предпазни средства и могат да бъдат признак на заболявания, предаващи се по полов път.

Изобщо заболяването бактериална вагиноза е най-разпространено сред жените в детеродна възраст. Към изменение на микрофлората на влагалището могат да доведат:

• Възпалителни процеси на шийката на матката;
• Възпалителни процес с произход микотични инфекции;
• Прекарани по-рано заболявания на пикочната система;

Ако се почесвате „там“ известно време след секс, то може да се предположи развитие или обостряне на генитален херпес или възникване на папиломи или кондиломи.

Заболявания на вътрешните органи

Сухота и сърбеж във влагалището могат да възникнат и поради вътрешни заболявания в организма. Женските полови органи са устроени по такъв начин, че самостоятелно да се избавят от външни бактерии.

Но понякога неприятните усещания в областта на влагалището не преминават дори при ежедневно използване на средства за интимна хигиена. В такъв случай следва да се обърнете към лекар. Възможно и сухотата и сърбежа на половите органи да са предизвикани от:

• Инфекции на пикочните пътища;
• Заболявания на правото черво;
• Ендокринни нарушения;

Често сухотата във влагалището се явява последствие от изменения на хормоналния фон, който възниква в период на менопаузата.

Външни неинфекциозни фактори

Към тях се отнасят:

• Различен вид алергии;
• Раздразнение;

Често жените, особено нежния пол в периода на пубертета, неправилно избират средства за интимна хигиена. Раздразнението, зачервяването и подуването възникват, поради некачествено или неподходящо долно бельо.

Също така следва особено внимателно да се отнасяте към избора на средства за контрацепция. Презервативите с различни смазки, лубрикантите, противозачатъчните на таблетки – това далеч не е пълният списък с причини за неприятни усещания във вагиналната област.

Също така честите промивки на интимната област след всеки полов контакт също могат да доведат до влагалищна дисбиоза, тоест съществено намаляване на полезните бактерии и развитие на сърбеж и ако не се прекрати тази практика и микотично заболяване.

Психологически причини за сърбеж и сухота във влагалището

Психологическите фактори, влияещи върху вагиналния дискомфорт, са:

• Страхове;
• Стрес;
• Депресия;
• Нервни разстройства;

Реакцията на сложните ситуации е различна. Много девойки се оплакват от вагинален дискомфорт, възникващ след стрес в работата или поради силни личностни преживявания. Кожният сърбеж на нервна почва рядко преминава в хронична форма. По-скоро това е своеобразен отклик на организма на нервното сътресение.

Сухотата във влагалището може да възникне по време на секс, особено ако жената не се е възбудила добре. Триенето на половия член в стените на влагалището предизвиква силно раздразнение. Освен това такива преживявания водят до психологическия проблем страх от интимна близост.

Като диагноза може да се постави психологическа причина за вагинален дискомфорт само след изключване на всички останали системни заболявания.