По време на операция по премахване на бронхогенен карцином хирурзите откриват пътен конус играчка, вместо тумор, който 50-годишният мъж бил погълнал още като дете – през 1974 г.

Пластмасов конус вместо рак на белия дроб

Пластмасовият конус се озовал в белия дроб на човека, и 40 години никой не го бил забелязал, докато преди 3 години в британска болница правят операция на 50-годишния мъж.

Пациентът си спомня, че в детството често си играел с такива играчки и понякога ги поглъщал. На своя седми рожден ден, през 1974 г., получава игра Playmobil и поглъща попадащия в него пътен конус играчка.

Преди 4 години мъжът се обръща към лекар, оплаквайки се от измъчваща го хронична кашлица. През първите месеци му поставили диагнози пневмония, удебеляване в десния бял дроб, бронхоектазия.

На 47-годишна възраст на болния била направена компютърна томография и бронхоскопия. Лекарите заподозрели тумор, който е необходимо да се премахне.

По време на операцията обаче се открива конус играчка, който заседнал в лигавицата на бронхите. С времето дихателните пътища се приспособяват към присъствието на чуждо тяло, с което се обяснява и фактът, че 40 години мъжът не го усеща.

По-нататъшното присъствие на конуса в белите дробове на мъжа може да способства за развитие на фиброза на белите дробове и впоследствие да се стигне до дихателна недостатъчност.

4 месеца след операцията упоритата кашлица почти изчезва

4 месеца след премахване на играчката, кашлицата почти изчезва, а рентгенът показва незначителна остатъчна инфекция на белите дробове и раздразнение.

Когато децата случайно погълнат играчка и попадне в дихателните пътища – трахеобронхиална аспирация на чуждо тяло, обикновено се открива след седмица. Но при 1-5% от децата не се открива за по-дълъг период от време по различни причини, сред които неправилни изследвания и диагноза.

Сред възрастните, които са погълнали играчка в детството, останала незабелязана повече от 20 години, са известни само 3 случаи.

Когато дете или възрастен погълне чужд предмет, обикновено излиза по естествен път. В дихателните пътища попада относително рядко, още повече има риск детето да започне да задушава.

Децата често не могат да обяснят какво се е случило, затова ако мъникът започне да се задушава, трябва да го заведат веднага на лекар.