Кървене преди и след менструация - норма или симптом на опасни заболявания
Здравна Енциклопедия

Влагалищните течения могат да разкажат много за женското здраве. Затова гинеколозите съветват да обръщаме специално внимание и при всякакви изменения да се обръщаме към лекар.

Един от опасните симптоми се смята появата на кръв в средата на менструалния цикъл. Какво могат да означават тези течения?

Кога кървенето е вариант на нормата?

Има случаи, когато кървавите течения не са признак на опасни нарушения, а се отнасят към вариант нормата. Така например, ден преди началото на менструацията появата на незначително количество кръв, често кафява, е физиологична особеност. Малки капки в норма могат да се появят и ден-два след края на менструацията.

В редки случаи опасност не представлява и хипоменореята – нарушение на менструалния цикъл, при което вместо пълноценен месечен цикъл при жените присъстват само незначителни тъмни секрети.

Но при такава ситуация консултацията с гинеколог е задължителна и да се направят изследвания на хормони.

Някои жени погрешно смятат, че появата на кръв е възможно по време на овулация, в средата на цикъла. Но това не е така. Въпреки че през този период количеството течения рязко се увеличава, все пак в норма те са прозрачни, но дори и на тъмните линии трябва да се обърне внимание.

И ако този симптом се появява в продължение на няколко месеца, и може да е признак на сериозни проблеми със здравето, за различни увреждания на матката.

Дисфункционално маточно кръвотечение следва да се отличава от полименорея – намалена продължителност на менструалния цикъл, понякога до 13-15 дни. При тази патология при жените на всеки 2 седмици могат да имат обилни и продължителни течения.

Дамите с полименорея следва да се консултират с лекар, тъй като подобно съкращение на цикъла може да не е индивидуална особеност, а признаците за нарушения в репродуктивната функция и различни патологии на вътрешните полови органи.

Кървене след интимна близост

При норма по време и след интимни отношения жената не трябва да усеща никакъв дискомфорт. Но неприятните симптоми са възможни при индивидуални особености на организма, например, при недостатъчна секрекция на вагинална смазка.

В този случай интимността може да се съпровожда с болки, а след това се получава зацапване, тъй като лигавиците на вътрешните органи получават микротравми.

Тези секрети винаги са незначителни, тоест напълно отшумяват още на следващия ден. Сама по себе си недостатъчната секреция не е признак на болест, и нейните симптоми лесно се отстраняват с помощта на специални интимни гелове.

Болката, дискомфортът и кървавите петна могат да са признак и за сериозни заболявания. По-точно от такива симптоми се оплакват пациентки със следните диагнози:

  • Ерозия на маточната шийка;
  • Доброкачествени и злокачествени тумори, рак на маточната шийка;
  • Полипи в матката и във влагалището;

Затова наличието на кървави секрети след интимна близост е повод за консултация с гинеколог. Понякога те са единствен симптом на опасни заболявания и не се съпровождат с болка.

Хормонални противозачатъчни

Много често незначително маточно кръвотечение възниква като отговор на прием на хормонални противозачатъчни. Като формата на отпускане на медикаментозните средства не е важна, неприятен симптом предизвикват:

  • Таблетки;
  • Лепенки;
  • Хормонални пръстени;
  • Хормонални импланти;

Женският организъм има нужда от време да свикне с тези средства, затова незначителни зацапвания през първите 3 месеца се смятат за норма и не се налага замяна.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 160

Malchugani.com banner

Редактор