С какво са опасни осъзнатите сънища, защо не трябва да се доверяваме на традиционни съновници, как да програмираме себе си, за да виждаме нещо приятно през нощта?

Какво представлява осъзнатото съновидение и колко дълго хората изучават техниката за потапяне в подобни сънища?

В люцидните, или осъзнатите, сънища човек може да управлява своето състояние. Това е определена техника, която се изучава от няколко месеца до година, в зависимост от индивидуалните особености.

Но ако веднъж сте преживели това състояние, то потапянето впоследствие ще ви се отдава все по-леко и по-леко. Можете да направите аналогия с физическата тренировка – първоначално е сложно, след това става по-лесно, защото мускулите се адаптират. Понякога осъзнатите сънища идват случайно и доста хора могат и да са ги виждали, без да имат специална подготовка.

Възможно ли е тези съновидения да бъдат опасни?

Както разбирате осъзнатите сънища са доста интересно явление, с тяхна помощ човек може да получи на практика безгранични възможности, макар и само на сън, но все пак.

Логично е и да я има и обратната страна на медала. Например, има хора, които на практика живеят в своите сънища. И тях реалността много слабо ги интересува. Представете си – наяве човек работи някъде охрана, а нас е собственик на голяма фирма, може да лети, да управлява не само собствения си живот, но и на чужди хора.

Естествено през деня той мисли само за това по-бързо да настъпи дългоочакваната нощ. Всъщност това е една от формите на напускането на действителността.

И диагностицирането ѝ е много сложно, защото симптоматиката е подобна на депресивно, тревожно състояние – човек загубва интерес към живота, постоянно му се иска да заспи. Ако той сам не сподели, че желае да се потопя в осъзнати сънища, то едва ли вие бихте разбрали за това.

Съществува мнение, че осъзнатите сънища помагат за получаването на отговори на вълнуващи човека въпроси, действително ли това е така?
Не само осъзнатите сънища помагат за решаването на някакви проблеми, а изобщо сънят.

Историята познава не един случай, в който велики учени са намирали отговори на едни или други въпроси именно на сън, тъй като в това състояние човек не е свързан с границите на мисълта. Но решението винаги идва във вид на нелогични асоциации, които изискват интерпретация след това.

Когато ние спим, в нашия мозък се извършва подсъзнателен анализ на всичко онова, което се е случило през деня. Както вероятно знаете 80% от информацията човек възприема невербално.

Именно, поради тази причина ние можем, например, ние можем да усещаме опасност, без да разбираме от къде се е взело това чувство. Да допуснем, че сте излезли от кабинета и изведнъж сте се почувствали разтревожени.

Вина за това могат да имат разхвърлените папки на някои, които вие сте видели с крайчеца на окото. До осъзнаване на тази информация може и да не се стигне, за сметка на това подсъзнанието може да я улови и след това да започне да подава сигнали, но отново непряко, а с образи.

Дават ли стандартните съновници интерпретация на тези образи?

Не, съновници, които са общодостъпни в Интернет едва ли ще помогнат. В различни издания един и същ образ може да се интерпретира по различен начин и повечето такива съновници са по-скоро маркетингов трик.