Пълноценният интимен живот е необходим на всеки мъж за поддържане в норма на физическото здраве и на психоемоционалното състояние. Нарушенията на ерекцията отрицателно влияят на мъжката самооценка.

Единичните случаи обикновено са предизвикани от умора и загриженост за текущите проблеми. Ако подобни проявления се повтарят неведнъж, то тогава следва мъжът да се замисли за нарушения в организма.

Причини за внезапно изчезване на ерекцията

В медицинската практика се различават физиологични или психологически причини за изчезващата ерекция. Към първата категория се отнасят:

1. Нарушения на хормоналния фон – понижаване на синтеза на тестостерон, захарен диабет, хипер-, хипофункция на щитовидната жлеза, хиперпролактинемия;
2. Заболявания на пикочно-половата система, хронични възпалителни процеси – орхит, простатит, епидидимит, инфекции, включително и венерически – гонорея, сифилис, генитален херпес, аденом и други новообразувания;
3. Заболявания на сърдечно-съдовата система – сърдечна недостатъчност с хроничен характер, хипотония;
4. Патологии на половите органи – вродени, придобити след провеждане на хирургични манипулации, механични травми;
5. Увреждания на гръбначния стълб – фрактури, прищипване на нервните коренчета от прешлените, на крайниците, на гръбначния, на главния мозък – сътресения, тумори и прочие.

Когато ерекцията по време на полов акт изчезне, е необходимо да се разгледат следните психологически фактори:
6. Неуспешен първи сексуален опит – развитие на вътрешни комплекси;
7. Неувереност в собствените сили – особено при некоректно поведение на жената относно размерите и външния вид на мъжкото достойнство на партньора;
8. Потиснато психологическо състояние – стрес, апатия;
9. Негативно влияние на битови неуредици, рутина – проблеми в работата, в семейството често мъжът няма възможност да се отпусне пълноценно;
10. Конфликти във взаимоотношенията с партньорката – липса на романтика, желание да се внесе нещо ново, постоянни спорове;

Причина за нарушаването на ерекцията често става алкохолната и наркотичната интоксикация. Ако проблемът не изчезва дори при мастурбация, следва задължително да се потърси лекарска помощ.

Психологическите конфликти и понижаване на потенцията, поради соматични заболявания могат да се коригират само от лекар.

Диагностика на ерекцията

С цел да се установи защо се губи ерекцията по време на секс, лекарят след провеждане на първичен преглед назначава комплекс от диагностични изследвания:

• Анализ на урина;
• Бактериална посявка – при наличие на съпътстващи симптоми, указващи наличие на възпаление;
• Кръвна картина за определяне нивата на хормоните – тестостерон, пролактин, тироиден, захар – високите нива на глюкозата са косвен признак за захарен диабет.

Допълните изследвания:

• Ултразвуково изследване на органите на малкия таз;
• Магнитно-резонансна, компютърна томография;
• Ангиография;
• Тестове с въвеждане на интракавернозна инжекция, за скованост;

За откриване на патологии на кръвоносните съдове се назначава рентгеново изследване с използване на контрастно вещество.

За изключване на психогенния фактор се препоръчва консултация с психолог, възможно и с психотерапевт или сексолог.

Лечение, профилактика и консултация с андролог по въпроса – загуба на ерекция по време на секс

Детумесценцията, или състоянието, когато ерекцията бързо изчезва, има механизъм на действие, което при норма се случва непосредствено след оргазъм. Кръвта се оттича от пениса, понижава се налягането в гъбестите, пещеристи тела, отговарящи за увеличаването и втвърдяването на члена.

Процесът е двуетапен и продължава в зависимост от индивидуалните особености на мъжкия организъм. Първоначално пенисът намалява на практика на половина, а след това окончателно намалява, като става напълно мек.

Профилактиката на разстройства, при които изчезва ерекцията по време на секс са:

• Здравословният начин на живот, балансирано хранене, физическа активност;
• Пълноценен интимен живот;
• Внимателност при избора на партньор, безопасен секс;
• Своевременни медицински прегледи;