Киста на панкреаса – не е много разпространена диагноза. И затова болшинството от хората, имащи отношение към медицината, не подозират за това заболяване, а още повече какви са способите за неговата диагностика и лечение.

Такива болни могат се обръщат към различни специалисти, тъй като симптоми, които еднозначно да указват за наличие именно на киста на панкреаса не съществуват.

Най-често такива хора се обръщат към хирург, терапевт, гастроентеролог или дори към невролог.

Какво представлява това заболяване, какви методи за диагностика съществуват, и в какви ситуации се премахва киста на панкреаса?

Киста на панкреаса – интересни факти

Изобщо кистата е кухо образувание, вътре в което има течност, и на панкреаса не е изключение. Съдържимото ѝ е секрет от задстомашната жлеза, който съдържа ензими за смилане на храната, като може да се разполага както вътре в органа, така и на неговата повърхност.

Възможната локализация е най-разнообразна – в тялото, главата или в опашката на органа.

Кистата може да бъде вродена, тоест да се е появила още във вътреутробния период от развитието на човека. Причина могат да бъдат аномалии в развитието, предизвикани от инфекции, действие на лекарства, йонизиращо лъчение, резултат от вредни навици.

Такова образувание може да се появи и в зряла възраст.

Най-често при хора в млада или на средна възраст – 25-55 години. Статистика, представители на кой пол страдат повече от това заболяване, няма, но практикуващите лекари отбелязват, че при мъжете това усложнение възниква няколко пъти по-често, отколкото при жените. Причините за образуване на киста в този орган могат да бъдат няколко:

• Остър панкреатит – най-често с алкохолен произход. В този участък на жлезата възниква изразен възпалителен процес, понякога дори нагноение с развитие на абсцеси – гнойници. И кистата се развива като усложнение на острия панкреатит, след като бъде излекуван.
• Хроничен панкреатит – особено ако се съпровожда с чести обостряния, предизвикани от несъблюдаване на диета и игнориране на своевременното медикаментозно лечение.
• Травми на панкреаса, при които се заформят кръвоизливи вътре в него. Кистата е често усложнение след разрешение на хематоми на всеки орган, включително и на панкреаса.

Диагностика на киста на панкреаса

Как човек може самостоятелно да заподозре у себе си наличие на киста на панкреаса? Симптомите, които биха били характерни само за това заболяване няма. Всички признаци са косвени.

Ако кистата е с малки размери, и не пречи на функцията на панкреаса, тоест ензими продължават да се образуват и да постъпват по предназначение, не затваря лумена на протоците и не притиска тъканите, то човек може да изобщо да не усеща нейното наличие.

В този случай диагностиката на кистата на този орган ще бъде случайна находка при ултразвуково изследване, което се е провеждало със съвсем различна цел.

Премахва ли се кистата на панкреаса?

След като на човек му бъде поставена такава диагноза, основният въпрос, който ще го вълнува, премахва ли се кистата на панкреаса и в какви ситуации?

Да се даде еднозначно отговор на този въпрос, който да е актуален за всеки болен, е невъзможно. Във всеки случай, лекарят ще избере индивидуална тактика.

Ако кистата не е усложнена, тоест открита е случайно и изобщо не безпокои болния, то най-вероятно ще се избере тактика на изчакване.