Преди няколко месеца решавате закуската ви да бъде смути, а не овесени каши и сандвичи, разбира се, всичко е, за да отслабнете.

Но така и не успявате да се справите с излишните килограми. И ето няколко обяснения защо това така и не се е случило.

1. Малко фибри

Растителните влакна могат да се наричат вълшебно вещество за сваляне на килограми. Дълго се преработва от храносмилателната система, дълго не усещате чувство за глад, и през деня ядете по-малко и по-рядко. Плодовете съдържат различно количество растителни влакна.

Бананите са един от най-разпространените съставки на смутито, но в един гъст бананов коктейл има само 1.4 грама растителни влакна, а за да отслабнете в една порция трябва да има не по-малко от 10 грама.

Добавете в тази напитка продукти на растителни влакна – това са ягоди, зеле, където влакната са 2 пъти повече, отколкото в спанака, авокадо, круша, соя, смлени ленени семена, чия, а също и протеинови прахчета на растителна основа.

2. Белтъците не стигат

Зелето и спанакът са богати на растителни влакна, но в тези зеленолистни зеленчуци няма такова количество белтъци, което е необходимо за поддържане на енергията, не по-малко от 10 грама в една порция.

За да не е висококалорично междинното хранене, съвместете плодовете и зеленчуците с храни, в които има много белтъци – краве или соево мляко, кисело мляко, извара, протеини на прах, меко тофу, бобови, ядки или орехова паста.

3. Твърде вкусен

Със сигурност студената гъста напитка, приготвена от различни плодове, е много по-полезна, отколкото сладкишите. Но напитката, богата на растителни влакна и хранителни вещества, ще бъде още и много калорична – в една порция смути от 5 различни плодове могат да се съдържат до 500 килокалории.

Натурални захари, които се намират в плодовете, бързо се усвояват, и само след 1 час ще изпитате силен глад. За да понижите калоричността, смесете плодовете с белтъчни продукти.

4. Допълнителни подсладители

Ако желаете да направите плодовият коктейл по-сладък, не е задължително в него да се добави мед или кленов сироп.

Желаният вкус може да се постигне чрез смесване на плодове с кисело мляко, плодови сокове, мляко или плодове в сиропа.

Ако постоянно приготвяте смутито с кисело мляко или с несладкото соево или бадемово мляко, вашите вкусови рецептори ще се пренастроят много бързо и ще отдадат предпочитание на едва осезаемата сладост.

5. Много калорично

За съжаление, полезните зеленчуци, плодове и белтъчни продукти невинаги са нискокалорични. Авокадото, фурмите, ядките, ореховото масло, пълномасленото мляко, киселото мляко, соковете, изцедени от пресни плодове, овесените каши, ябълките, крушите, мангото, вишните и бананите могат да добавят към вашето смути по 100 килокалории. Не трябва да изключвате тези полезни съставки от смутито – просто ги добавяйте в по-малки количества.

6. Големи порции

Обикновено блендерните чаши са с доста големи размери и винаги изпитваме нужда да ги напълним до горе с нещо полезно. И накрая се получава вкусно смути, чиято калоричност е 600.

За приготвянето на нискокалоричен коктейл е много важно точно да се дозират продуктите – по-добре не на око, а с помощта на кухненски везни.

Използвайте рецепти за приготвяне на смути, енергийната стойност на които не надхвърля 300 килокалории, особено ако смятате да ги пиете с някаква друга храна или да вдигате тост.