Киста на простата – представлява образувание, локализиращо се в тъканите на простатната жлеза. Заболяването се среща рядко. Възможно е да вродено или придобито.

При малки размери на кистата патологичният процес не се съпровожда с клинични проявления, но ситуацията се променя при нарастване на образуванието.

При правилно подбрана тактика на лечение тази патология е с благоприятна прогноза и не вреди сериозно на здравето.

Понякога обаче състоянието може да се усложни с присъединяване на вторична бактериална инфекция, кръвотечения, остро или хронично задържане на урина, а също и деформация на простатата.

Киста на простатата - същност

Разпространение

Киста на простатата – това е рядко заболяване. Според статистиката се среща при по-малко от 1% от мъжете. В 90% от случаите този патологичен процес е придобит.

Проследява се определена взаимовръзка с възрастта. Колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-голяма вероятност има от възникване на тази патология.

Размерите на кистата са средно от 5 до 20 мм. Но понякога при това заболяване се образуват много големи образувания, които достигат до 7 см в диаметър.

Причини за киста на простатата

Вродената форма на това заболяване е вследствие на вътреутробни аномалии в развитието. Обикновено именно вродените кисти са с големи размери.

Предполага се, че причина за формиране на вродени кисти на простатата са неблагоприятни външни въздействия върху организма на бременната.

Причините за придобитата форма на заболяването са доста по-ясни. Кисти в простатата се формират при наличие на хронична възпалителна реакция в областта на жлезата.

Други урологични заболявания също е възможно да имат принос. Пример за такива са доброкачествената хиперплазия на простатата, злокачествени тумори, камъни в жлезата.

Голямо значение има също ниско ниво на двигателна активност и липса на редовен полов живот. Тези 2 фактора способстват за застой на кръвта в областта на малкия таз, поради което жлезистите структури престават нормално да функционират.

Киста на простатата възниква често и след травмиращо въздействие. Това обикновено е свързано с проведени медицински манипулации – с цистоскопия или с катетеризация.

Симптоми, характерни за киста на простатата

Ако образуванието е с малки размери, то обикновено отсъства симптоматика. В този случай се предполага, че патологичнитогнища не превишават 5 мм в диаметър.

Клиничната картина също зависи и от локализацията на възникналата киста. Възможно е увеличаване на позивите за уриниране и значително намаляване на обема на отделяната урина. Появяват се и неприятни усещания в пикочния мехур.

Необходимо е полагане на усилия, за да започне уриниране. В урината понякога се установяват примеси кръв, възможни са болезнени усещания ниско в корема.

Ако кистата засегне еякулаторния канал, клиничната картина се допълва и с кръв в спермата. Също е възможна и болезненост при полов акт, която се усилва в момент на еякулация.

При понижено ниво на имунна защита е възможно кистата да започне да събира гной. В такъв случай възникват симптоми като повишена телесна температура, втрисане и главоболие, болезнени усещания, усилващи се при уриниране.

Диагностика и лечение

Тази болест често се открива случайно при планови прегледи или при изследвания по повод на друг здравословен проблем. Водещи инструментални методи за диагностика са ултразвуково изследване на простатата и ядрено-магнитен резонанс.

Допълнително може да се назначи микробиологично изследване на простатен секрет.

При малки размери на кистата се препоръчва наблюдателна тактика. Но ако образуванието е с големи размери или се усложни, е необходима хирургична интервенция.

Най-често се извършва пункция с дрениране и склерозиране на кистата. Съществуват и други методи. Техниката на операцията се избира индивидуално.

Профилактика на развитие на киста на простатата

Принципите на профилактика се свеждат до своевременно лечение на простатит, редовен полов живот, поддържане на високо ниво на двигателна активност.

Също случайните сексуални контакти не са препоръчителни, тъй като се повишава риска от развитие на венерически болести. А възпалителните процеси в жлезата са предразполагащ фактори за развитие на кисти и проблеми със сексуалната функция.