Ехинококоза или кучешка тения на панкреаса – това е един от вариантите на паразитна патология, при която в тъканите на този орган проникват кръгли червеи, наричани ехинококи или тении.

Ехинококите предизвикват формирането на кисти в жлезата. Това заболяване се характеризира с изразен болков синдром, гадене и повръщане, а също и пожълтяване на кожата.

Кучешка тения на панкреаса - кога се развива

Своевременно започнатото лечение позволява да се избегнат сериозни усложнения. В противен случай ехинококозата може да се усложни с образуване на абсцес, разкъсване на ехинококовия мехур с разпространение на ларви към другите вътрешни органи.

Възникват възпалителни изменения в жлъчните пътища, възможно е развитие на панкреонекроза.

Панкреасът много рядко се засяга от тении, като на него се падат не повече от 2% от всички случаи. Кучешка тения е повсеместно разпространена хелминтоза, като България е една от държавите в Европа с най-висока заболеваемост.

В по-голяма степен към ехинококоза са предразположени възрастни хора, макар че и при деца може да се развие.

Механизъм на развитие 

Кучешката тения на панкреаса се характеризира с образуване на една или няколко кисти в областта на паренхима на жлезата. Образувалият се мехур е с една или няколко камери и с обвивка от 2 слоя.

Вътре в образувалия се мехур може да се установи прозрачна течност. Важна особеност е, че патологичното огнище постепенно увеличава размерите си и в крайна сметка може да достигне до 20 и повече сантиметра в диаметър.

Тениите са с малки размери, дължината на зрелият индивид е от 2.5 до 8 мм. Човекът при това заболяване представлява междинен гостоприемник и не представлява опасност за околните.

Окончателни гостоприемници са различни животни, например, едър или дребен рогат добитък, както и от кучета.

Бездомните домашни любимци са основната причина за високата заболеваемост от кучешка тения у нас. От техния организъм възбудителят се отделя във външната среда с изпражненията.

Заразяване с кучешка тения

Заразяването на човека става чрез храна от растителен произход, а също и от вода, които са били замърсени с фекалии от болно от кучешка тения животно.

Не трябва да се изключва и контактният път на заразяване, който се реализира при взаимодействие със заразено животно, например, при разфасоване. Яйцата на паразита попадат в стомашно-чревния тракт на човек, където губят своите обвивки и се преобразуват в ларви.

Самите ларви проникват в кръвоносната система и се разпространяват из целия организъм. Панкреасът е един от потенциалните органи-мишени.

Паралелно на формирането на киста се наблюдава развитие на алергична реакция на фона на това, че паразитите отделят продукти от своята жизнена дейност.

Симптоми при кучешка тения на панкреаса

Ехинококова киста най-често се локализира в главата на жлезата. Възникват симптоми като интензивна болка, определяща се в горните отдели на корема, пристъпи на гадене и повръщане.

Възможно е пожълтяване на кожата и на видимите лигавици. Установява се обезцветяване на изпражненията и потъмняване на урината.

Понякога заболяването протича като хроничен възпалителен процес с наличие на периоди на ремисии и обостряния.

В случаите когато кистозната кухина е разположена в областта на тялото или на опашката на жлезата, се наблюдават симптоми като притискаща болезненост, която става по-интензивна при физическо натоварване.

При големи размери патологичното огнище е възможно и да се палпира.

Клиничната картина се допълва и със симптоми, сигнализиращи за алергична реакция. Сред тях са кожен сърбеж и обриви.

Възможно са и оплаквания от повишена температура до субфебрилни или фебрилни стойности.

Диагностика и лечение на инфекцията

Кучешка тения на панкреаса може да се заподозре въз основа на оплаквания и преглед. Потвърждаването на диагнозата се прави с ултразвуково изследване. Също е показно изследване на кръвта и различни серологични изследвания.

Основен метод на лечение при ехинококоза на панкреаса е хирургичната интервенция. Обемът и техниката на операцията се избират индивидуално в зависимост от размерите и локализацията патологичното огнище.

В постоперативния период или при невъзможност за извършване на хирургична интервенция се назначават препарати против паразити.

Профилактика на ехинококоза на панкреаса

За профилактика на заразяване с кучешка тения е необходимо миене на ръцете, особено след контакт с животни.