Хремата може да бъде много неприятна, но понякога се оказва, че тя не е толкова безобидна. Такива са случаите на синузита. Добре е да сте наясно какви са симптомите на синузита и какво го разграничава от обикновената настинка.

Какво представлява синузитът

Синузитът представлява възпаление на синусите (околоносните кухини). Причислява се към инфекциите на горните дихателни пътища и, най-често, е следствие от нелекуването на остропротичаща хрема (ринит).

Освен вирусите и бактериалните инфекции, причинители на синузита могат да са алергените, травматични събития и др.

В зависимост от продължителността синузитът може да бъде остър, подостър и хроничен. Продължителността варира от до 3 седмици до повече от 3 месеца.

Как да разграничим синузита от хремата

Причината за трудното излекуване на синузита е пренебрегването и бъркането на диагнозата с обикновена хрема. Секрецията и възпалението на лигавицата са общи симптоми и за ринита, и за синузита.

Синузита обаче, протича доста по-тежко. Към симптомите на синузита спадат:

 • Хрема, продължаваща повече от 4 седмици.
 • Чувство за тежест и пулсиращо главоболие в областта около слепоочието – Често, хората, страдащи от синузит, използват репликата «Главата ми тежи». Това се дължи на разпространяването на инфекциятав в иначе пълните с въздух околоносни кухини. Често, оплакванията за тежест в главата се обострят при легнало положение, заради гравитацията.
 • Болка в областта на скулите и горната челюст – Това оплакване, често води неподозиращите пациенти при зъболекаря. Болката е много сходна с тази на зъбобола. Рзаликата е в това, че тя се усеща, по-скоро, като чувство на тежест и се усилва при накланяне или завъртане на главата. При по-тежките случаи, може да се наблюдава локален оток или зачервяване на болезнената област.
 • Болка в областта на веждите и челото.
 • Кашлица
 • Жълтеникаво-зелениав секрет – Понякога може да е придружен от неприятна миризма
 • В някои случаи може да се стигне до липса на обоняние и вкус.
 • Лош дъх (в някои случаи)

Как се диагностицира синузитът

Ако вече сте решили да се консултирате с лекар, най-добре, би било да ви бъдат приложени някои от следните диагностични методи:

 • Риноскопия – Инструментален оглед на носната кухина;
 • Компютърен томограф на околоносните синуси – Дава информация за наличие на възпаление на синусите, състоянието на лигавицата и гнойната задръжка в синусите. Методът е скъпоструващ и рядко се препоръчва от специалистите за рутинна диагностика.;
 • Микробиологично изследване на носния секрет.

Лечение на синузит

При установяване на състоянието, лекарят може да ви препише антибиотична терапия. Като допълнение към терапията могат да се включат промивки с 0,9% разтвор на NaCl, както и топли компреси върху синусите.

В по-тежките случаи може да се прибегне до пункция на гнойта или хирургична намеса.

Не използвайте, безразборно, различни капки за нос, заради опасността от привикване.