Кашляте от няколко дни и не усещате подобрени. Възможно е да сте си докарали „бронхит“.

Повечето от нас са наясно какво е да се простуди. Леката настинка преминава бързо и безследно. Но за съжалението не винаги се случва така. Доста често простудата преминава в бронхит, а това вече е сериозно заболяване, което изисква специфично лечение.

С какво започва простудата?

Замръзнах и затова настинах, мислят, че на това се дължи простудата им Но от гледна точка на медицината преохлаждането е само фактор, обуславящ развитието на заболяване.

Непосредствената причина за възникване на простудата са различни вируси /от групата, предизвикващи ОРВИ, на грипа, аденовируси и др/ или бактерии /стафилококи, пневмококи и др./

Освен студът към факторите, които могат да способстват за възникване простуда могат да бъдат отнесени също хроничните заболявания на носоглътката, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол.

Всичко това способства за активизирането на болестотворните организми и възниква простуда, която се проявява с определени симптоми като хрема, кашлица, повишаване на телесната температура.

Ако в момента, когато се „сдобием“ с простуда имунната ни система е отслабена, то не е в състояние бързо да се справи с инфекцията.

Тогава болестотворните микроорганизми от носоглътката се разпространяват в организма. Това може да доведе до различни усложнения, като едно от най-разпространените е бронхитът.

Какво представлява бронхитът?

Ако патогенните микроорганизми попаднат в бронхите и предизвикат там възпалителен процес, то тогава се развива бронхит.

При това се възпалява лигавицата на стените на бронхите, в резултат на това се отделя много слуз, чиято цел е премахването на вирусите и бактериите от повърхността на бронхите.

Но отделянето на големи количества слуз възпрепятства нормалните дихателни процеси, тъй като секретът изпълва лумена на бронхиалните тръби, през които е необходимо постоянно да циркулира въздух. Това води до постоянна кашлица.

Симптомите, които „издават“ бронхита

Най-характерната клинична изява на възпалението на бронхите е кашлицата. Но кашлицата невинаги свидетелства за бронхит, възможно е тя да е проявление на други заболявания.

Човек може да заподозре, че простудата му е преминала в бронхит, ако открие у себе си следните симптоми:

• Честа досадна кашлица като е възможно тя да бъде суха или с отделяне на храчки. Ако човек кашля няколко седмици, то има всички основания да подозира, че инфекцията е попаднала в бронхите и да се е развила там.

• Дишане, съпроводено с хрипове – затрудненото дишане и хриповете се появяват поради изпълване на бронхите със слуз. Често самостоятелно човек не е в състояние да чуе хриптящите звуци, с които се съпровожда дишането. Те обикновено се откриват при прослушване от лекар.

• Слабост, сънливост също е възможно косвено да указват за наличие на възпалителни процеси в бронхите.

• Фебрилитет – телесната температура може да бъде незначително повишена, но е възможно да достигне 38 С и повече.

Но да си постави човек сам диагноза по гореописаните симптоми е трудно. Тъй като такава самодиагностика често се оказва грешна.

А това може да бъде опасно за здравето, защото подобни симптоми могат да се проявяват и при редица други заболявания.

Поради това при подозрения за бронхит следва да се търси лекарска помощ.

Силен имунитет срещу бронхит

За поддържане на имунната система в норма могат да бъдат използвани 3-те главни стожера на здравето, а това умерените физически натоварвания, правилното хранене и закаляването.