Във времената, когато монархиите били в своя разцвет, територията на държавите смело можело да бъде смятана за собственост на кралските семейства. Но и днес също има абсолютни монархии, но те само ограничени главно до богатия петрол Арабски полуостров.

За да запазят цялото държавно имущество в свои ръце, монарсите най-често сключвали бракове с представители на своя род.

За такава наука, като генетика в онези времена никой не е и подозирал, поради това много от кралските страдали от наследствени заболявания.

Основен фактор, обуславящ тези патологии бил сключването на бракове с близки роднини, които ставали причина за кръвосмешения и генетични аномалии. Освен това здравето на някои държавни ръководители се влошавало и поради техния по-особен начин на живот.

Болестите на фараоните

В Древния Египет инцестът /сексуалните отношения между кръвните роднини/ били много разпространено явление.

Фараоните сключвали бракове със своите сестри, като по този начин излагали на огромен риск здравето на следващите поколения. Жертва на такъв брачен съюз станал и фараонът Тутанкамон.

Може би на повечето от вас им е правило впечатление, че Тутанкамон е изобразяван седнал на трон. Оказало се, че младият фараон имал сериозни здравословни проблеми. Тутанкамон от детството си не можел да стои на краката си.

Някои учени смятат, че причина за това били сериозните инфекциозни заболявания, от които страдал и които били засегнали костите на краката му. Но с помощта на генетична експертиза се установило, че Тутанкамон бил син на фараона Ехнатон, известен повече като Аменхотеп IV, и неговата сестра.

Известният египтолог Захи Хавас смята, че Тутанкамон е страдал от редица генетични заболявания, вследствие на които при него били установени аномалии в структурата на опорно-двигателния апарат.

Защо жените на Хенри VIII не могли да родят?

И двете жени на Хенри VIII – Екатерина Араганоска и Анна Болейн, постоянно правели аборти. Учените генетици, че причина за това било рядко генетично заболяване на монарха синдром на Мак Леод.

Това заболяване засяга само мъже на около 40-годишна възраст. Характерни симптоми на този синдром са сърдечни заболявания, аномалии в опорно-двигателния апарат, психически отклонения, а също и проблеми във функцията на ендокринната система.

Известно е, че към 50-тата си година от живота си крал Хенри VIII тежал 180 килограма. Монархът се оплаквал от мускулна слабост, депресия, а също по някои данни английският крал страдал от сифилис.

Подагра – кралската болест

Подаграта може да се смята за много древно заболяване, което е било описано от Хипократ. В превод от гръцки, думата „подагра“ означава „крака в капан“.

От това заболяване страдали кралете и представителите на аристократичната класа. Причина за подаграта бил начинът на живот, който водел „каймакът“ на обществото.

Заболяването се характеризира със силно болезнени симптоми. От време на време болният трудно се предвижва поради силни болки в ставите. Това се дължи на факта, че в ставите се отлагат соли на пикочната киселина, което възпрепятства тяхното нормално функциониране.

Подаграта възниква в резултат на прекомерната употреба на месо и алкохол, особено на бира, а също и поради ниската физическа активност. Следва да се отбележи, че аристократите от онези времена не се отличавали с добра физическа форма, а също практически всеки ден употребявали месо.

Поради това е прието подаграта да се смята за „кралска болест“.