На 20 години ни е все едно какво мисли светът за нас. На 30 се безпокоим какво точно мислят околните за нас, а на 40 разбираме, че никой не се интересува от нас.

И това е едно от предимствата за стареенето – с възрастта все по-малко се безпокоим за другите и мислим повече за себе си. А ако имаме достатъчно късмет, започваме да живеем и за собствено удоволствие.

Кои са на най-неочакваните факти за старостта и стареенето

1.Старостта идва още на 25 години

До неотдавна учените предполагаха, че започваме да стареем веднага, след като се родим. Всеки ден от живота ни състарява. Но от гледна точка на геронтологията старостта започва на 25 години, тоест след като достигнем зряла възраст. От този момент организмът наистина започва да старее.

2.Пубертетът настъпва все по-рано

Статистиката показва, че през последните 10 години и момченца, и момиченца достигат полова зрялост с 2 години по-рано от своите родители.

3.Възрастта, от която започва пубертета, свързана с храненето

Това изглежда невероятно, но възрастта на пубертета е тясно свързана с количеството калории, което приема детето.

Ако момченцето или момиченцето ядат повече висококалорични храни, които водят до затлъстяване, най-вероятно пубертетът при тях е настъпил по-рано, отколкото при техните връстници.

4.Не всички органи стареят с еднаква скорост

Различните хора не стареят с еднаква скорост. Връстници могат да изглеждат и да се чувстват по напълно различен начин. Но са малко тези, които знаят, че тъканите на организма стареят неравномерно.

В изследване от 2013 г. се установява, че тъканите на гърдите са сред най-старите в организма. Минимум с 3 години са по-стари от останалите тъкани на женския организъм.

5.Количеството клетки определя скоростта на стареенето

Биологичното стареене на организма е обусловено от смъртта на клетките.

Когато клетките натрупват много увреждания, теломерите на ДНК ги сигнализират, че не могат повече да се делят и загиват.

6.Околната среда може да убива

Целият свят знае за дълголетниците от Окинава. Тяхното хранене, начин на живот и околна среда им помагат да живеят дълго и щастливо, да останат активни до дълбока старост. Но изследователите отбелязват, че е достатъчно хората да се преместят на друго място и дълголетието си отива.

Учените са убедени, че се случва така, защото околната среда играе много важна роля в процесите на стареене на организма и може да ги засили.

7.Старостта почти винаги е радост

Според проведените изследвания хората се чувстват най-щастливи в юношеска възраст, а след това, когато станат на 70-80 години. Предполага се, че това е свързано с възприятието ни за света.

Със стареенето се сдобиваме с повече мъдрост и по друг начин възприемаме околната действителност.

8.Влошаването на зрението с напредването на възрастта - предопределено

Размерите на зеницата с напредването на възрастта намаляват, което затруднява получаването на ясна картина на света.

9.Възрастта почти не влияе на умствените способности

Дали умът ни ще залинее с напредването на възрастта, зависи от нас самите.

Изследване, проведено от Университета Илинойс, показва, че възрастните авиодиспечери се справят толкова добре със своите задължения както и техните по-млади колеги. И свободно успяват да се справят с насочването на няколко самолета.

Учените са убедени, че житейският опит помага за преодоляване на всякакви слабости.

Но препоръчват да предизвикваме мозъка с главоблъсканици и да го тренираме с кръстословици, и да извършваме по-често умствена дейност.

10.В напреднала възраст косата се държи непредсказуемо

Косата намалява значително, но нови косъмчета се появяват там, където най-малко очакваме.

Например, при мъжете космите в ушите и в носа се сгъстяват значително, а при жените се появяват единични косъмчета по брадичката. Метаморфозите учените обясняват с промените в хормоналния фон.

11.В старческа възраст трябва да се работи, а не да се почива

До този извод се достига след проведено изследване за дълголетието. Оказва се, че хората, които в напреднала възраст работят усърдно това, което им харесва, живеят по-дълго. Дълголетието се способства също и общуването с приятели и от щастливия брак.