Учените са доказали, че любовта към велосипеда за едно момче е едва ли не по-вредна, отколкото прекаленото стоене пред телевизора.

Какво се случва с момчетата в преходната за тях възраст, какво в този период е нормално и какво патология? Как да им помогнете?

Процесът на превръщане на едно момче в мъж е много сложен и за него самото и за неговите родители? Към следва да се обръщат родителите в такива случаи?

Отговорът на този въпрос не е лесен. Принципно би следвало да се търси консултация с детски уролог – андролог, но предимно с това се занимават уролозите, но това изобщо не трябва да бъде така.

Един пример – при 2 от 10 подрастващи момчета се установява варикоцеле – разширение на вените на семенния канал. Много години към заболяването са се отнасяли като чисто хирургическа, за профилактика на безплодие момчетата си били оперирани.

Парадокс е фактът, че днес науката не изключва юношите да са станали безплодни, заради самата хирургична интервенция. Този „урологически тероризъм“ вече започне да намалява едва след навлизането на професията на детския уролог – андролог.

Това се дължи на факта, че едни момчета операцията по-скоро вреди, а на други може и да помогне. И да се разбере на кое момче как ще се отрази процедурата, е възможно само по анализ на спермата.

Но сега възниква друг проблем, поради обществена нетърпимост срещу педофилията, всеки лекар може да бъде обвинен в това престъпление. Семена течност едно момче да даде само, ако се мастурбира и до 18-годишна възраст това се счита за неетично абсолютно неоправдано.

А ако юношите се занимават с онанизъм не за диагностика, как към това трябва да се отнасят към това родителите?

Не трябва да се говори дали това е полезно или вредно – то просто е естествено. 94% от подрастващите мастурбират. Родителите не е задължително да знаят дали мастурбира техния син или не.

Ако те са станали случайни свидетели на това е по-добре да се направят, че нищо не се е случило или те нищо не са разбрали. Заклинанието на бабите: „Не се опитвайте да следите внуците и да ги контролирайте“.

За момчетата е типична естествената юношеска срамежливост и нарушаването на тяхното лично пространство може да доведе само до сексуални проблеми в бъдеще.

Все по-често говорят за негативното влияние на велосипеда върху потенцията…

Велосипедът е добър, но само с мярка, също се отнася и за компютъра. Ако детето стои на него по 7-8 часа на него – това е лошо, развива се венозен застой и слабост в мускулите на малкия таз.

И спортът, особено високите постижения също се отразяват неблагоприятно. Между впрочем, съществува теория, че скитите са се изродили, след като започнали да учат децата си да яздят коне от 4-годишна възраст.

Хроничните травми на половите органи са ги правели безплодни. Формата на седалката на велосипеда е също травматична, поради това е по-добре умерено да се кара колело.

Същото се отнася и за баните, момчето не трябва да се къпе с много висока температура на водата. Високата температура негативно влияе на съзряването на сперматозоидите.

А как като цяло могат да бъдат предотвратени мъжките проблеми?

Следва да се запомни следното правило – момчето всяка година от 11-тата му година, когато започва съзряването на сперматозоидите, трябва да се води на преглед при андролог, както и момичетата при гинеколог.