Изследване от 2010 г. на изследователи от университета „Джон Хопкинс“ показва, че диетата може да намали с 10 години риска от коронарна болест на сърцето и с 18 на сто шансовете за прехипертония или 1 стадий на хипертония.

Ниско съдържание на глутен или диета без глутен

Глутенът е вид протеин, открит в храни като пшеница, ечемик и ръж. Диетите, които ограничават или елиминират глутена, често се предписват на пациенти с цьолиакия, състояние, при което имунната система реагира на глутен и уврежда тънките черва. Това не позволява на тялото да усвоява важни хранителни вещества като витамини, калций, белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Освен избягване на пшеница, ечемик и ръж, хората, които следват безглутенова диета трябва да ограничат консумацията на хляб, макаронени изделия, зърнени или преработени храни.

Въпреки че има анекдотични претенции, че безглутенова диета може да доведе до поведенчески подобрения при хората с аутизъм, досега няма доказателства, подкрепени от изследвания, които да подкрепят тези твърдения. Според доклада, публикуван в списание „Pediatrics“ през 2010 г. от изследователи на Медицинското училище в Харвард, по време на стомашно-чревните заболявания и свързаните с тях симптоми при аутистите, връзката между аутизъм и глутен в храната не е била установена.

Необходими са повече изследвания, които да докажат тези твърдения. До момента не съществуват проучвания, според които диета без глутен да засяга здравословни условия, различни от цьолиакия.

Кетогенна диета

Кетогенната диета не е предназначена за всеки. В действителност представлява високоспециализирана и внимателно балансирана диета за хората с епилепсия (особено деца), чиито пристъпи не са отговорили на лечението с медикаменти.

Хората, които са на диета се придържат към много специфично съотношение на мазнини, въглехидрати и протеини. Необходимото разделяне на пропорциите се осъществява в следните проценти: около 80% мазнина, 15% белтък и 5% въглехидрати.

Хранителните планове могат да включват тежки сметани, бекон, яйца, риба тон, скариди, зеленчуци, майонеза, колбаси и други продукти с високо съдържание на мазнини и ниско количество въглехидрати. Пациентите не трябва да консумират продукти, съдържащи нишесте, зеленчуци, плодове, хляб, тестени изделия или източници на прости захари (дори паста за зъби). Страничните ефекти, според клиниката „Майо“, включват запек, обезводняване, липса на енергия и глад.

Въпреки че диетата е изключително нетрадиционна, се оказва много ефективна при контролиране на симптомите, причинени от епилепсия. Според едно клинично проучване, публикувано в списание „Lancet“ през 2008 г., децата, които спазват кетогенна диета са ограничили негативните последици и симптоми на епилепсия с повече от една трета в сравнение с тези, които не спазват диетата.

Според изследването 28 от 54 деца, които спазват този хранителен план са понижили с 50% пристъпите. Според изследването всяко 5-то дете се е чувствало по-добре, като се наблюдава понижаване на пристъпите на болестта с 90% след спазване на диетата в продължение на три месеца.

Въпреки това, стриктното спазване на диетата, често е възпрепятствано от фактори като неприятен вкус или страничните ефекти, които са резултат от диетата. Понякога проблемът може да се дължи на невъзможността на хората да променят навиците си или да се адаптират към новия хранителен план.