Най-вероятно сте забелязали, че напитките, които консумирате преди лягане, влияят на съня.

Някои напитки могат да ви накарат да се будите често, да сте неспокойни или да доведат до безсъние. За да сте сигурни, че напитките ще помогнат на тялото ви да се отпуснете и ще спите спокойно, заменете вредните навици с няколко лени за изпълнение съвета.

Заменете зеления чай с билков

Зеленият чай съдържа кофеин и повишава тонуса, а това не го прави подходящ преди лягане. Вместо него изпийте чаша билков чай. Билковият чай, не съдържа кофеин, повечето от напитките притежават естествена сладост. Освен, че ще спите спокойно, тази напитка ще ви предостави и други здравословни ползи за организма.

Билковият чай стимулира имунната система да изгради имунитет към чревните заболявания, понеже благоприятства появата на нова чревна микро флора. За да се уверите, че ще спите спокойно направете си чай от мента или лайка и го подсладете с мед.

Заменете портокаловия сок с черешов

Колкото и да обичате натуралните сокове, заменете с друг портокаловия сок. Въпреки че съдържа огромно количество витамини, не е особено подходящ преди лягане, понеже има много захар, която ще ви направи активни преди лягане. Вместо това изпийте чаша сок от череши.

Учените провеждат изследване, след което са установили, че сокът от череши увеличава нивата на мелатонин, който е отговорен за добрия сън. Ако изпиете чаша сок преди лягане, най-вероятно ще увеличите времето и качеството на съня си.

В изследването са участвали доброволци, повечето, от които жени. Два пъти на ден в продължение на седмица едната група е консумирала по 30 мл черешов концентрат, а другата плацебо.

Резултатите от изследванията показват, че още след първата седмица се повишават нивата на мелатонин при хората, които пият черешов сок, при това с 15-16 %. При хората, които са консумирали плацебо, сънят се е увеличил с 25 минути, а качеството с 5-6%. При участниците, които консумират черешов сок се наблюдава липса на сънливост и умора през деня, предвид обичайното им състояние.

Заменете алкохола с чаша топло мляко

Ако сте от хората, които смятат, че чаша алкохол ще ви отпусне преди лягане, най-вероятно грешите. Всъщност алкохола може да бъде причина за безсънна или неспокойна нощ. За да си осигурите необходимата почивка през нощта, изпийте чаша горещо мляко.

Проведени са много дискусии, свързани с ефекта от млякото, а редица изследвания доказват благоприятните му свойства върху тялото. През 2003 г., учените от Медицинския университет в Масачузетс, провеждат изследване. Резултатите от него установяват, че млякото и храните, които са богати на протеини помагат на тялото да се отпусне и благоприятстват за спокойния и дълбок сън.

Според ново изследване, проведено в Турция, млякото е най-подходящата напитка преди сън. То съдържа важни аминокиселини, които имат сънотворен ефект. Изследването доказва, че топлото мляко помага на мозъка да се успокои и изпраща сигнали на тялото, които увеличават нуждата от сън. Превърнете пиенето на чаша топло мляко в навик преди лягане, който ще ви помогне да забравите за стресовото ежедневие и да се освободите от проблемите си.