Сега е сезонът на топлите напитки и уютните моменти у дома. А какъв по-добър начин да се сгреем и да си създадем уют от чаша горещ чай?

Не всички чайове, обаче са здравословни за ежедневна консумация. Затова от Lechenie.bg ви подготвихме списък с някои от най-полезните и вкусни чайове, с които няма да сгрешите.

1. Чай от мента

Това е, може би, един от най-консумираните чайове в нашата страна. И това не е случайно, тъй като ментовият чай освен изключително ароматен и вкусен, притежава и много полезни свойства.

Още от древността, ментата се е използвала за успокоение. По-късно е открито, че тази билка има противовъзпалително действие, подобрява перисталтиката и понижава високото кръвно налягане.

В нея се съдържат много макро- и микроелементи, които могат да укрепят имунитета ни, а и да се покрият част от дневните нужди за витамини и минерали.

2. Чай от лайка

Може би, повечето от вас са чували, че лайката се препоръчва при силен стрес и напрежение. Това е напълно вярно, но освен с тези си свойства, билката може да се „гордее“ с противогрипното си действие при редовна употреба. Инхалациите с отвара от билка, още от миналото са се практикували, за лечение на симптомите на простуда и грип. Те премахват главоболието и могат да прочистят синусите.

Лайката особено благоприятно в края на напрегнатия ден, така че е добре да се възползвате от прекрасната билка.

3. Чай от джинджифил

Макар и да не се харесва на всички, поради специфичния си вкус, чаят от джинджифил, може да ви донесе невероятни ползи, особено през студените месеци. Пикантният и ароматен чай, при редовна употреба, може да подсили защитните сили на организма срещу грип и настинки. Освен това, джинджифилът има противовъзпалително действие.

Джинджифилът може да облекчи гаденето и повръщането, и също така, да балансира състоянието на чревната флора и да подобри храносмилането. Той е известен и със своите антиоксидантни свойства, чрез които предпазва организма ни от вредното въздействие на свободните радикали.

4. Чай от лавандула

Екстрактът от лавандула е проучван от векове. Освен, че е много красиво, това растение има ценни ползи за нашето здраве.

Приемът на чай от лавандула може да лекува безсънието и разстройствата на съня. Инхалациите с лавандула, отпускат напрежението и помагат за постигането на по-здрав и дълбок сън.

Лавандулата се препоръчва и на дамите, които страдат от тежки менструални болки. Проучвания показват, че веществата, намиращи се в лавандулата помагат за преодоляване на чувството на дискомфорт и облекчават болезнените спазми в долната част но корема.