Никой не желае да вижда пърхот на косата или на раменете си. Някои наши навици и начинът на живот сами по себе си способстват за нейната поява.

Какви фактори увеличават количеството пърхот

В много случаи е достатъчно да поправим тези 5 грешки, и проблемът с пърхота ще изчезне.

1.Рядко миене на косата

Сухата и възпалена кожа на скалпа може да способства за поява на бели люспи на косата, и затова някои хора смятат, че ако си мият косата по-рядко, пърхотът няма да е толкова много.

Това обаче не е така. Недостатъчното миене на косата може да доведе до натрупване на мазнини на скалпа, което да предизвика още повече пърхот.

Кожният себум, остатъци от козметични средства за коса и мъртви клетки могат да се натрупват на скалпа и стават хранителна среда за дрожди, които предизвикват и пърхот.

Независимо от това какво е причина за възникване на пърхот, миенето на косата следва да става редовно, за да се отмиват новите люспи от скалпа и остатъците от козметични средства.

Много е важно да мием косата след всякакви мероприятия, свързани с повишено изпотяване – посещения на сауна или басейн, фитнес, тъй като гъбичката, която предизвиква пърхот процъфтява в топла и влажна среда.

А хората с мазен скалп следва да мият косата всеки ден, но шампоан против пърхот да се използва не по-често от 3 пъти седмично, а през останалото време да се използва мек шампоан.

Според наблюдения на дерматолози, пърхотът често се обостря през есенно-зимните месеци, когато температурата навън се понижава, а въздухът в отоплените помещения става по-сух.

Студеният въздух и промените в температурите стават катализатори за възникване на пърхот.

2.Използване на гореща вода

Горещата вана или душ могат да са наслада за студеното време, но ако на скалпа има пърхот, то високите температури ще влошат положението.

Миенето на косата с гореща вода може да лиши косата от естествена влажност, да я изсуши, а също и да се отслабят корените. А всички ние знаем, че пърхотът може да се появи на суха и раздразнена кожа на главата.

Миенето на косата трябва да става само с топла вода, която отлично отмива всички замърсявания и не вреди на скалпа. При пърхот също може да се изплакне косата с вода с добавяне на ябълков оцет, това ще способства за избавяне от белите люспи.

3.Опити за премахване на пърхота на всяка цена

Разбира се, всеки желае да се избави от пърхота колкото се може по-бързо. Пърхотът се сипе като сняг по дрехите, вижда се по косата и разваля настроението. Но всякакви прекомерни усилия още повече ще го влошат.

Не трябва да се опитваме да премахнем люспите от скалпа с помощта на масла и с твърда четка или да се отстраняваме снегът от косите с гъст гребен.

Силното триене или въздействие освен че са болезнени, могат да предизвикат и увреждане на скалпа, като го направят по-възприемчив към инфекции.

За да не се увреди скалпа, трябва да се грижим за него максимално внимателно. По време на миене не трябва да се натиска, да не се използват ноктите. По-добре е в кожата на скалпа да се втрива мек и щадящ шампоан. Гарантирано ще почисти скалпа и косата, и няма да им навреди.

4.Сушене на косата със струи горещ въздух или със сешоар

Влажните коси и кожата на скалпа лесно могат да се увредят от струите горещ въздух, тъй като през този период са особено уязвими.

Сушенето на косата със сешоар способства за бързо изпаряване на водата от скалпа, което изсушава. Освен това въздействието на горещия въздух може да изгори кожата и да отслаби външната защитна бариера.

5.Използване на агресивна козметика за коса

Някои вещества в състава на шампоаните, маски, кондиционери за коса могат още повече да изсушат косата и скалпа, като предизвикат раздразнение и възпаление.

Козметика със синтетични компоненти – сулфати, парабени, парфюми и каменовъглена смола, могат да навредят повече, отколкото да са полезни.

Сулфатите могат да отстранят натуралните масла от кожата, да увеличат нейната сухота и да форсират процесите на мъртви клетки от кожата, което предизвиква още повече пърхот.

Синтетичните парфюми и парабени предизвикват раздразнение на скалпа, а каменовъглената смола може да повиши чувствителността на кожата към слънцето, да предизвика алергична реакция и дори промяна на цвета на скалпа.

При лечение на пърхот е необходимо използването само на щадяща козметика за коса. По-добре е да се предпочитат продукти на натурална основа както и да са хипоалергенни.