Язвата е често срещан здравословен проблем, особено сред българското население. Истината е, че язвената болест, в повечето случаи, се получава поради нездравословия и забързан начин на живот, който съвременните хора водим.

Тази болест може да доведе до много усложнения и може да навреди на качеството ни на живот. Затова, чрез днешната статия искаме да ви покажем от какво трябва да се пазите, за да се предпазите от развитиета на язва.

Какво представлява язвата

Язвената болест е остър или хроничен дефект на лигавицата на стомаха или дуоденума. Болестта възниква при дисбаланс между протективните и агресивните фактори, въздействащи, върху лигавиците.

Helicobacter pylori

Това е бактерия, която инфектира основно основно стомаха, тъй като тя е устойчива на стомашната киселина. Близо 80% от хората са носители на тази бактерия. Тя повлиява секрецията на стомашна киселина и в стомаха започва да се произвежда по-голямо количество солна киселина и съответно се развива язва.

Лекарите смятат, че нелекуването на инфекцията с Хеликобактер пилори, може да е причина и за развитието на стомашен карцином.

Тази бактериална инфекция е битова и може да се предаде и по въздушно -капков път. Основните причини за развитието на инфекцията са:

  • Ниска хигиена на ръцете;
  • Недобре измити съдове и прибори;
  • Ниска хигиена в заведенията за хранене;
  • Нисък имунитет;
  • И др.

За да се предпазите от Хеликобактер пилори е добре да приемате редовно пробиотици, да се храните с повече плодове и зеленчуци, да приемате добвки за подсилване на имунната система, да миете ръцете си преди и след хранене, да обръщате повече внимание на хигиената на приборите и съдовете, както и на местата за хранене.

НеСтероидни ПротивоВъзпалителни Средства (НСПВС)

Това са лекарства, имащи за цел да ограничат възпалението, да понижат повишената температура и да облекчат болката. Следователно, това са и лекарства, които често използваме в ежедневието си, което се дължи и на факта, че те ни се дават от фармацевтите без лекарско предписание.

Има проучвания, които показват, че около 50% от случаите на стомашна язва се дължат на НСПВС и, по-точно, на прекаленият и неконтролиран прием на тези медикаменти.

Някои хора са по-предразположени към това негативно действие на НСПВС, като например: пушачи; хора, употребяващи ежедневно алкохол; пациенти, подложени на кортикостероидна терапия и др.

Специалистите препоръчват да прибягвате към такъв тип терапия, само ако наистина е наложително и да се консултирате с лекар, за възможна алтернативна терапия. Ако, все пак, приемът на тези лекарства е неизбежен е добре да се допитате до лекуващият ви лекар, относно назначаването на инхибитори на протонната помпа или H2-блокери, които имат протективен ефект върху стомашната лигавица.