Макар, че мина повече от месец от Коледните празници, телата на много от нас „носят спомените“ от, тези приятни и изпълнени с прекрасни гозби, дни. И въпреки, че лятото е, все още, далеч, не е зле да дапочнем да се подготвяме за него още от сега.

Знаете, че от всякъде ни засипват с информация за нови диети и тренировки и затова е добре да сме информирани относно ползите и рисковете от тези режими.

Днес, ще ви информираме за една такава популярна техника, а именно периодичното гладуване.

Какво, всъщност, представлява този режим

Периодичното гладуване е техника на редуване на кратки и редовни периоди на глад. През последното десетилетие бяха направени много проучвания по тази тема и се устнови, че режимът дава задоволителни ефекти при свалянето на килограми.

При този режим вие не се лишавате от различни храни, а просто съкращавате периодите, в които можете да се храните.

Идеята на тези периоди на „пост“ е натурално да лишите тялото си от калории без да си забранявате любимите храни.

Разбира се, методът не е ефективен във всички случаи, но се смята че е безопасен за следване (от хора без придружаващи хронични и гастроинтестинални заболявания).

Този режим може да се спазва по различни начини, като днес ще ви запознаем с най-популярните и изпробвани формати на периодичното гладуване.

16/8

Това е, може би, най-популярният вариант за периодично гладуване. Състои се в 16-часов период на гладуване и 8-часов период на хранене. Той е препоръчителен за начинаещи, тъй като се изпълнява сравнително лесно. Обикновено се пропуска или първото или последното хранене.

20/4

Досещате се, че тук отново става въпрос за по-дълъг период на гладуване. Но тъй като 20 часа са прекалено дълъг период, в който да не се приема храна, особено за всекидневно практикуване, през тези 20 часа се допуска према на сурови плодове и зеленчуци или фрешове.

Този вариант на режима се препоръчва за по-опитните и не е добре да се следва за дълъг период от време.

Дава най-добри резултати, ако се приложи след дни, в които сте преяждали или сте се хранили с много калорични храни.

24-часов глад

Звучи страшно, но много лекари препоръчват този режим. Смята се, че през това денонощие вие детоксикирате организма си.

Важно е да преминете плавно като режима, като за деня преди това денонощие на глад, се препоръчва да заложите на по-леки храни, а след отминаването на 24те часа следва период на захранване, който отново се състои от консумацията на леки храни.