Ако страдате от хронична болка или имате краткосрочни наранявания или износване и разкъсване в областта на рамената, овладяването на проблема зависи от причината за появата й, както и от степента на състоянието. По-долу са отбелязани най-честите причини в комбинация с някои възможности за лечение.

Остеоартроза

Остеоартрозата е най-разпространения вид на артрит. Диагностицира се, когато хрущялната защита на ставите се износи. Хроничната болка, причинена от остеоартрит се увеличава значително през нощта. При засегнатите стави може да се наблюдава така нареченото скърцане или щракане, което се дължи на загубата на плътност на хрущяла. В допълнение се появява скованост или слабост, а ставите изглеждат подути.

По-известните причини за поява на артроза са износване и разкъсване на ставите. Уврежданията на хрущяла могат да се свържат с това състояние. Артрозата се появява при хора, преминали 50 години, като причината за появата и може да се дължи на наследственост.

Изследване, публикувано през 2000 г. в списание на Американската медицинска асоциация установява, че приемането на добавки с глюкозамин и хондроитин може да помогне за облекчаване на симптомите. Според най-новите изследвания резултатите са смесени.

„Тези добавки не могат да възстановят хрущяла, но при някои случаи помагат при болка“, съобщава Едуард Ласковски, специалист по физикална медицина и рехабилитация в Центъра по спортна медицина в Рочестър, Минесота.

Приемът на болкоуспокояващи комбиниран с физикална терапия, специализирани упражнения и промяна на ежедневните дейности помага за понижаване на натоварването в областта на раменната става. Специалистите препоръчват при подобно състояние са се направи операция.

Упражненията помагат за укрепване на мускулите около костта и при облекчаване на болката. „Мускулите осигуряват стабилност на ставата“, казва Ласковски. „Колкото по-силни са мускулите, толкова повече ще облекчат натиска върху ставите.“

Учените в момента изследват нови техники на лечение, свързани с употреба на инжекции с тромбоцити. Някои проучвания са установили, че тези инжекции могат да стимулират възстановяването на хрущяла, като същевременно помагат за понижаване на възпалението и болката.

Голяма част от хората смятат този тип лечение за не толкова ефективен, но който и вариант да използвате предварително се консултирайте с лекар, за да се определи състоянието на ставите. В случай че болестта се усложни, се препоръчва оперативна намеса за подмяна на ставата.

Увреждане на ротаторния маншон

Групата от четирите мускула и сухожилия, които свързват рамената се нарича ротаторен маншон. Сухожилията са податливи на възпаление и образуване на синини, което води до болка при извършване на дейности като спане върху засегнатата страна или опит за докосване на гърба. Ако не се започне лечение, нараняванията на ротаторния маншон ще предизвикат постоянна болка в областта на рамото.

„Причините за болезненото усещане могат да се дължат на наранявания или стрес, които са виновни за нанесените щети върху ротаторния маншон. Болката най-често е причинена от нормално износване. Според проведената статистика най-малко половината от хората прехвърлили 50 - годишна възраст имат симптоми на ротаторен маншон и дегенерация на рамото“, казва Ласковски.

Когато болезненото усещане е по-слабо, рамената могат да се намажат с лечебен мехлем, който да облекчи болката. Ако се появи възпаление или се образуват синини, Ласковски препоръчва да избягване повдигане, дърпане или дейности, които ще изострят болката и ще причинят допълнително увреждане на ротаторния маншон. Ако болката продължава, потърсете медицинска помощ.

Кои са другите причини за системни болки в рамото, научете от следващите статии по темата с Lechenie.bg.