При някои двойки е необходимо повече време за зачеване и причината може да се дължи на редица фактори. За да се осъществи оплождането, спермата трябва да бъде качествена, за да може успешно да достигне и проникне до яйцеклетката.

„За да подпомогнат този процес, мъжете трябва да имат и поддържат ерекция. Необходимо е да притежават достатъчно сперматозоиди, за да достигнат сперматозоидите до яйцеклетката, съобщават от Службата на САЩ за здраве на жената. Дори един проблем, независимо в кой етап се намира може да доведе до невъзможност за зачеването.

„Съществуват редица фактори сред които се определят от начина на живот. Експозициите и хормоните също влияят на мъжката плодовитост, което затруднява възможността да се определи точната причина за безплодие“, казва д-р Джаред Робинс, шеф на „Репродуктивната ендокринология и инфертилитет“ в Северозападната болница на Чикаго.

Запитан за неговата най-важна препоръка за мъжете, които искат да създадат семейство, Робинс казва: „Хората трябва да са сигурни, че са щастливи, водят здравословен живот и имат добри взаимоотношения.“

Според Робинс един от проблемите, които най-често забелязва е, че когато двойките се фокусират върху плодовитостта, те спират да правят секс, освен когато не определят най-подходящото време за зачеване. „Любовния живот при хората, които са фокусирани върху бременността се понижава, а липсата на секс може да доведе до проблеми при тези двойки.“

Мъжката полова система

Преди да откриете най-добрите практики за забременяване, е от изключителна важност да разберете ролята на мъжа,която определя състоянието на сперматозоидите необходими за оплождането. В мъжката полова система участват тестисите, които произвеждат тестостерон и сперматозоиди. Необходими са около 72 дена, за създаване на сперма, а за съхранението на сперматозоиди в епидидима (външната структура на тестисите) между 15 до 25 дни, докато сперматозоидите узреят и развият способността си да се предвижват или „плуват“.

Когато мъжът еякулира сперматозоидите преминават през семепроводните тръби на пениса. Течността за „плуване“ се предоставя от семенните мехурчета и простатната жлеза. Сперматозоидите преминават през шийката на матката на жената и продължават нагоре в маточните тръби. Ако яйцеклетката е налице се опложда преди да се премести надолу по тръбите към матката и продължава да расте. За да подобрите шансовете за забременяване на половинката си, може да спазвате 11 съвета:

Премахнете излишните килограми

Проучванията показват, че семействата при които мъжът има наднормено тегло или степен на затлъстяване, а жената нормално телосложение е необходимо повече време, за зачеване в сравнение с двойките, които нямат подобни здравословни проблеми. Някои изследвания показват, че наднорменото тегло или степента на затлъстяване влияе върху качеството на сперматозоидите и понижаването на броя им, както и на способността им да се движат. Според Американското дружество по репродуктивна медицина нивата на увреждане на генетичния материал (ДНК) в спермата се увеличават.

Скорошно проучване установява, че при наднорменото тегло или затлъстяване на мъжете се понижава броят на сперматозоидите, освен това се наблюдава намаляване не жизнеспособността им. Тези фактори затрудняват хората, които искат да станат бащи. Според учените повишеното количество на телесни мазнини може се свърже с промените в тестостерона и нивата на репродуктивните хормони при мъжете.

/Още по темата как мъжете да повишат плодовитостта си, четете в Lechenie.bg/