Въпреки че нищо не може да замени горещият дълъг душ в собствената ни къща, понякога ни се налага и да се лишим от това удобство и да се принудим да използваме душовете за общо ползване във фитнес залите и т.н. – поради липса на време в съвременния ни динамичен живот, най-често.

И повечето от нас сме свикнали да смятаме това за нещо абсолютно нормално – разбира се, не особено приятно, дори за по-притеснителните от нас, леко неудобно на моменти, но все пак нормално и дори не подозираме за опасностите за доброто ни здравословно състояние, които крият душовете за общо ползване.

Безопасни ли са наистина те и какво е добре да вземем в предвид, преди да прибегнем към използването им? На какво да обърнем внимание и можем ли да се предпазим от заразите, които ни дебнат по такива места?

1. Опасността от гъбички

Мокрите условия са страхотни за развъждането и разпространяването на всякакви гъбични инфекции, за жалост. Голяма е вероятността от това да прихванете някоя, особено като се къпете боси.

Така можете да се заразите с микоза – или така наречения „крак на атлета“, представляващ обрив по краката или дори с някои още по-сериозни заболявания, от сорта на онихомикозата – с други думи гъбичките по ноктите на краката. Те са силно заразни и се предават страшно лесно, особено в такива условия.

И не знаете кой се е къпал преди вас, дали не е бил болен и следователно каква е вероятността да се заразите и вие. А ако такива са фактите, тя е огромна.

Лечението на гъбички е много сложно и може да продължи месеци, а в някои случаи и години, особено ако и страдате от слаба имунна система. Подобно ваше невнимание може да ви излезе и доста скъпо в наши дни, в предвид обстоятелствата.

2. Опасността от брадавици

Най-широко разпространени са така наречените плантарни брадавици – или с други думи, брадавиците по стъпалата. Освен че ако се развият при неблагоприятни условия, могат да се трансформират дори в рак на кожата, те са и изключително болезнени и неприятни.

А шансовете да минат от само себе си са минимални. Ще ви се наложи да посетите специалист, за да бъдете сигурни че са премахнати правилно и това посещение най-вероятно ще ви се отрази зле не само на физическо и психическо, в някои случаи, ниво, но и на финансово такова.

3. Опасността от всякакви други зарази

Бактериите и вирусите, както вече казахме, обичат подобна влажна и топла среда. Освен посочените по-горе гъбични инфекции, брадавици и т.н. опасността да се заразите с просто грип или някое по-сериозно заболяване е доста голяма, дори и да не наблюдавате подобни симптоми у хората около вас. Те могат да са носители и без да им личи.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от всички тези неща или поне да намалим потенциалния риск от заразяване, е задължително да използваме свой собствен сапун – за предпочитане е да е антибактериален, шампоан, бръснач и други подобни принадлежности.

Употребата на наши свои обувки, подходящи за къпане, също е силно препоръчителна - джапанки и т.н.

Антибактериалният гел за ръце също е добра идея в подобни ситуации.

Не можем да се предпазим напълно, но е добре да направим каквото можем, за да намалим риска от евентуални здравословни проблеми.