Когато говорим за козметика или грижа за кожата, рядко изтъкваме кое дразни нашата кожа. В повечето случаи се говори за това кой крем или кое масло е полезно и ще ни подейства добре, но не и кои фактори, реално предизвикват раздразнената кожа.

„Дразнещите“ рискови фактори накърняват защитната функция на кожата, а оттам и възможността да се бори с обикновени инфекции. Кожното раздразнение е един от важните фактори, които можем да контролираме, по отношение на антиейдж грижата

Кои са факторите около нас, които предизвикват раздразнение на кожата

Температурата на водата, с която ежедневно се мием е от съществено значение. Твърде горещата или твърде студената вода се отразяват зле на кожата.

Ежедневното използване на много гореща вода, с която се къпем или мием лицето си, изсушава кожата. Съчетано с продукти за измиване със сулфатни анионни измивни вещества, може да доведе до възпаление.

Всеки тип кожа би пострадал от крайните температури на водата, но най-много страда чувствителната и суха кожа. Мазната кожа, не е толкова застрашена от този рисков фактор, тъй като излишният себум предпазва.

Ако имате по-чувствителна кожа сухата топлина от сауната, например или горещата влага могат да изсушат и възпалят допълнително кожата. Студеният сух въздух през зимата може да навреди много на кожата ни.

Излагането на слънце без слънцезащита е сериозен фактор за раздразнение. Късовълновите ултравиолетови лъчи (UVB) предизвикват класическото слънчево изгаряне, придружено от зачервяване и болка.

Истинското, дългосрочно поражение на нашата красота нанасят дълговълновите лъчи (UVA). Лъчите навлизат дълбоко в дермата и предизвикват образуването на свободни радикали, увреждащи ДНК, колагена, еластина и други жизненоважни структури в кожата.

Механичното дразнене на кожата също я възпалява. Това включва грубите хавлии и гъби за тяло и ежедневното използване на ексфолиращи продукти. Те причиняват микронаранявания на кожата и водят до възпалителни процеси.

Замърсяването на въздуха в големите градове може да предизвика сериозни възпалителни процеси, които да доведат до акне и преждевременно стареене. За съжаление обаче не можем да контралираме това.

Как да преборим рисковете от околната среда

Със сигурност сте го чели и на много други места, но ще го напомним и ние. Овлажняващият крем след баня е силно препоръчителен, особено за хората с нормална до суха кожа.

Важно е да използваме козметика с висок UV фактор. Освен това дългите, леки дрехи през лятото биха защитили още по-добре кожата

Ако имате възможност, опитайте се да предпазите поне част от лицето си с шал и задължително използвайте по-интензивен овлажняващ крем.

Използвайте ексфолиращи продукти максимум 2 пъти седмично и не избърсвайте лицето си с твърде груби кърпи.