Изследователите съставиха списък с животни, положително влияещи на здравето на човека. За това, че животните могат да бъдат полезни за здравето на човека е известно отдавна.

За лечението и профилактиката на различни заболявания с използването на най-добрия приятел на човека са написани много научни трудове на различни езици. Неотдавна учените определили списък с представителите на животинския свят, които са по-полезни от другите за човека.

В него влезли 5 животни – кучета, котки, коне, пчели – от домашните и змиите – от дивите.

Първото място се полага на котките. И то не само защото на повечето хора им се оправя настроението и на лицето им появява усмивка веднага щом зърнат котенце. Оказва се, че когато котката мърка, нискочестотният диапазон на издаваните звуци действа благотворно на нервната система и на вътрешните органи.

При галене на котешкото гръбче се осъществява стимулация на биологично активните точки на дланите, а това елементарно действие стимулира освобождаването на „хормона на любовта“ – окситоцин.

Стопаните на котки са по-малко предразположени към депресии, неврози, старческо слабоумие, а техните деца по-рядко страдат от алергии.

Второто място е отредено за кучетата. Тяхната заслуга се състои в това, че те помагат за справянето със заседналия начин на живот. На стопанина на 4-ногия му се налага повече да се движи, разхождайки се не по-малко от 2 пъти дневно.

Това намалява риска от възникване на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, стимулира се имунната система. Кучетата се отразяват благоприятно на децата с аутизъм и със синдром на Даун, а незрящите хора получават възможност да водят активен социален живот с помощта на кучета водачи.

На трето място са конете. Хиппотерапията е подходяща за деца, страдащи от аутизъм и нарушения на психиката. С помощта на конете хората в зряла възраст по-лесно се справят с депресиите и с различните зависимости.

Конната езда е полезна при остеохондроза. Общуването с благородни и красиви животни доставя на човек удоволствие и повдига настроението му.

Четвъртото място е отделено за пчелите, единствените опитомени насекоми. За целебните свойства на продуктите на пчеларството са написани множество трудове, първите от които са се появили още в дълбока древност.

За лечението на голям брой заболявания се прилагат мед, пчелен восък, прополис и пчелно млечице. Лечението с пчелна отрова и с продуктите на пчеларството е ефективно при най-различни заболявания – от епилепсия и болестта на Паркинсон до ангина и екзема.

Най-ефективното лечение с пчелна отрова е, когато последната се въвежда с помощта на самите пчели, то чрез ухапване. Но преди започването на терапията е необходимо да се провери чувствителността на болния към апитоксина или на челната отрова.

На пето място са змиите и то отровните. Неприятните за много хора съскащи животни са полезни именно с това, поради което много от нас се страхуват – тяхната отрова. Змийската отрова е незаменима при лечението на заболявания на ставите и на вените.

Влиза в състава на много препарати, облекчаващи мускулите болки и пристъпите на мигрена. Освен това именно препаратите, произведени на основа на змийската отрова са направили възможно пресаждането на органи.

Но следва да се добави, че съществуват и други животни, помагащи в лечението на заболявания – например медицинските пиявици, които определено заслужават вниманието на учените съставили този списък.