Какво представлява състоянието хипогликемия?

Хипогликемия се определя като състояние, при което концентрацията на серумната глюкоза – количеството захар или глюкоза в кръвта, падне под 700 мг в литър кръв. Състоянието засяга най-често хората в напреднала възраст и бебета, но е възможно да се случи и на всяка възраст.

Като клинично състояние диагнозата се постави при наличието на три признака, по-известни сред медиците като триада на Уипъл. Характеристиките, въз основа на които се поставя диагноза са:

• Дали симптомите отговарят на ниски нива на кръвната захар;
• Ниска концентрация на глюкоза в кръвната плазма;
• Облекчаване на симптомите, след повишаването на нивата на глюкоза в кръвната плазма;

Симптомите обикновено се появяват при нива под 600 мг/л. При някои по-чувствителни хора признаци могат да се появят над това ниво. Когато концентрацията на глюкоза спадне под 500 мг/л. се повлиява мозъчната функция.

Тялото регулира нивата на глюкозата – основен източник на енергия за мозъка, мускулите и други клетки, посредством секрецията на хормони. Това са инсулинът, понижаващ нивото на кръвната захар и глюкагона, самототропина и епинефрина, повишаващи кръвната захар.

Какви са симптомите?

Епинефринът е сред основните хормони, които се секретират при необичайно нива на кръвната захар. Също така епинефринът е основната причина за появата на началните симптоми.

Най-честите изяви на състоянието са:

• Треперене и при допир кожата е лепкава;
• Сърцебиене – ускорен сърдечен ритъм;
• Тревожност;
• Изпотяване;
• Чувство за силен глад и раздразнителност;

Когато мозъкът започне да страда от липсата на глюкоза, по-късно се появяват следните симптоми:

• Затруднения в мисленето;
• Объркване и главоболие;
• Припадъци и впоследствие кома;

Ако не се вземат своевременно мерки за нормализиране на кръвната захар, след продължителна кома или загуба на съзнание може да настъпи смърт.

Лечение на хипогликемия

Какво можем да направим в домашна обстановка без лекарска помощ?

• На първо място можем сами да проследяваме нивата на кръвната захар с помощта на уред наречен глюкомер. За това е необходима капка кръв от пръста на ръката ви или предмишницата ви.

Получената кръв се поставя върху тест лента от хартия, която се поставя в измервателния уред и след това на дисплея на глюкомера се изписва концентрацията на глюкоза в кръвта.

Как да разпознаем и да помогнем на хипогликемик?

• Ако ви направи впечатление, че човек е силно отпаднал и объркан и някъде около него има захвърлена игла, тази промяна може да ниските нива на кръвната захар. Това може да се дължи на случайно инжектиране на по-голямо количество инсулин.

• Ако човекът е в съзнание и може да пие нещо, можете да му дадете да изпие чаша портокалов сок или някаква друга сладка негазирана и неалкохолна напитка или вода с 2-3 супени лъжици захар. Ако хипогликемията е причината за объркването и отпадналостта, то състоянието на човека ще се подобри 10-15 минути, след като изпие сока или сладката вода.

При хоспитализация или в кабинета на лекаря терапията се състои във вливане интравенозно на глюкоза или мускулно инжектиране на глюкагон.

Възможно ли е да се предотврати?

Една от основните стратегии за предотвратяване на хипогликемията е правилното употребяване на лекарства за диабет.

За хората с диабет, които приемат инсулин или други лекарства, е от съществено значение да спазват режима на прием, определен от техния здравен специалист.

Това включва точното дозиране и приемане на лекарствата в правилното време, както и следването на указанията за ситуации, които могат да повлияят на нивата на кръвната захар, като например физическо усилие или промени в хранителните навици.

Храненето играе ключова роля в управлението на нивата на кръвната захар и предотвратяването на хипогликемия.

Редовното хранене на определени интервали през деня помага за поддържане на стабилни нива на глюкоза в кръвта. Важно е да се избягва пропускането на хранения, тъй като това може да доведе до рязко понижаване на нивата на кръвната захар.

При избора на храни е добре да се предпочитат комплексни въглехидрати, като цели зърнени храни, зеленчуци и бобови, които осигуряват по-стабилно освобождаване на глюкоза в кръвта.

Освен това, контролът върху консумацията на алкохол е също от съществено значение за предотвратяване на хипогликемията. Алкохолът може да намали нивата на кръвната захар и да предизвика хипогликемия, особено ако се консумира на празен стомах или в комбинация с лекарства за диабет.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните нужди за контрол на кръвната захар могат да варират от човек на човек и се препоръчва консултация с медицински специалист за персонализирани съвети и насоки.

В допълнение към гореспоменатите стратегии, поддържането на здравословен начин на живот, включващ редовна физическа активност и стресоустойчивост, също може да допринесе за контрола на нивата на кръвната захар и предотвратяване на хипогликемията.

Предотвратяването на хипогликемия е есенциално за подобряване на качеството на живот на хората с диабет или рискове от него.

Допълнителни стратегии, които могат да бъдат включени в ежедневието, са редовното измерване на нивата на кръвната захар, което позволява бързо откриване на възможни нередности и предприемане на подходящи мерки за корекция.

Така също, образът на хранене може да бъде допълнен с планиране на здравословни закуски, които могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на глюкоза в кръвта през целия ден.

Освен това, индивидуалният подход е ключов - някои хора може да имат нужда от специфични стратегии, зависещи от техния тип диабет, лекарствата, които приемат, и техните индивидуални реакции към фактори като храна и физическа активност.