Навярно поне веднъж сте си задавали въпроса колко често трябва да се миете косата. Отговорът на този въпрос не е толкова елементарен както на пръв поглед изглежда, тъй като съвременните идеали за красота много често влизат в противоречие с изискванията на медицината.

Никой не желае да ходи с мръсна и мазна глава, но доколко съвременните средства за миене на косата са безопасни за здравето.

Причината, поради която косата постепенно става мазна, се дължи на наличието мастни жлези в кожата. За денонощие те отделят около 20 грама кожен себум. Това вещество прониква в косата и я предпазва от изсушаване.

Две ключови неща, които следва да запомним:

• Себумът – това не е някакъв страничен продукт, който ни прави грозни. А е необходим за предотвратяване на прекомерното изсушаване и накъсване на косата.
• Работата на мастните жлези е индивидуална характеристика на човека, зависеща от неговата възраст, здравословно състояние, генетика и други фактори.

Колко трябва да си миете косата именно вие?

Паради Мирмирани, специалист по дерматология, отговаря на този въпрос, че еднакво решение не съществува за всички хора. Но има една истина, която се отнася за всички без изключение.

Никой не е длъжен да мие косата си всеки ден.

Твърде честото миене на главата всъщност може да бъде повече вредно, отколкото полезно, твърди директорът на клиника по дерматология и трихология към Бостънския медицински център Лин Голдбърг.

Това е парадоксално, но хората, които се стараят често да си мият косата, се изправят пред проблема, че техните мастни жлези започват да образуват повече себум. Организмът не търпи такова безцеремонно вмешателство и се стреми да попълни загубите.

Тези 3 фактора е необходимо да се отчитат, за да се отговори правилно на поставения по-горе въпрос.

Тип кожа – ако вашата кожа и коса могат да се отнесат към нормалните – не твърде мазни и не твърде сухи, то вероятно е необходимо да си миете косата един или два пъти седмично. Ако пък кожата ви е мазна, то следва да правите това малко по-често.

Текстура на косата – този фактор влияе на това колко бързо себумът се разпространява от корените по цялата дължина на косъма.

Твърдата и къдравата коса забавя този процес, затова на притежателите на такава коса ще им е достатъчно и едно миене в седмицата. От друга страна хората с тънка права коса са принудени да мият косата си 2 пъти седмично или дори по-често.

Стил – още едно нещо, което трябва да отчитате, това е вашата прическа. Съществуват различни препоръки за къси и дълги коси, а също и за боядисана коса.

Най-добрият отговор, който ще е подходящ за най-много хора, е, че главата трябва да се примерно веднъж на 3 дни.

За някои читатели, които са свикнали ежедневно да си мият косата, такава препоръка може да им се стори твърде радикална.

Но си струва поне няколко седмици да следвате новия график, когато работата на мастните жлези ще се нормализира и ще започнат да отделят по-малко мазнина.

В резултат косата ви ще започне да изглежда толкова чиста, здрава и красива, както и при ежедневно миене.

Следва да се отбележи, че дебелината на косъма и гъстотата на косата е определена генетично, така че не се поддавайте на реклами, които ви обещават сгъстяване.