Тахикардия се нарича ускорената сърдечна дейност с 20% и повече над нормата, тоест с приблизително 20-30 удара отгоре.

Същевременно по време на бременност физиологично се повишава честотата на сърдечните съкращения и нивото на кръвното налягане и това е нормално.

Затова и наличието на патологична тахикардия се различава по това, че може да доведе до дискомфорт, неприятни усещания на бъдещата майка и нарушения в здравословното ѝ състояние.

Тахикардията се отнася към аритмиите, процесите, нарушаващи нормалният сърдечен ритъм, като може да бъде както синусова, когато импулсите се генерират от управляващите ритъма – синусовият възел, формиращ се в резултат на генерация на импулсите с анормални огнища на възбуждане на сърцето.

Различните видове тахикардии имат различни проявления и степен на опасност по време на бременност.

Тахикардия при бременност

Отнася се към патологичните състояния, водещи до нарушения на състоянието на жената, до нейното безпокойство. И най-важното може отрицателно да се отрази на развитието на плода.

Затова и ускореният сърдечен ритъм през този период е необходимо да се контролира и своевременно да се лекува, в противен случай ще възникват проблеми с кръвообращението, кръвното налягане, възможно е влошаване на общото състояние, което може да предизвика кръвотечения, токсикози на бременността и преждевременно раждане.

Превишаване на нормата на сърдечния пулс в периода на износване на плода може да доведе до неприятни симптоми и понякога – в бъдеще този проблем да продължи и след раждането на детето, водейки вече до постоянна аритмия.

Тахикардията води до повишаване на риска от усложнения по време на самата бременност, а след това и при процеса на раждане.

Незначителната тахикардия при бременност обикновено не представлява заплаха за здравето, но ако пристъпите зачестят, а тяхното време се удължи, са необходими консултации с акушер-гинеколог.

Ако пулсът надмине 120 удара, могат да възникнат пристъпи на световъртеж или на гадене, болки в гърдите или припадъци.

Тахикардия – причини при бременност

Ако на бременната ѝ бъде открита тахикардия, причините могат да са разнообразни както да са свързани със самата бременност, така и да имат системен характер.

Често до ускорен сърдечен ритъм могат да доведат прекомерното увеличаване на теглото или дори формирането на затлъстяване, силна анемия, развитие на алергия към лекарства и по-точно витамините за бременни.

Възможни причини са също патологии на щитовидната жлеза с прекомерен синтез на хормони, пристъпи на бронхиална астма и използване на препарати срещу това заболяване, а също и проблеми с бронхо-белодробната система с инфекциозен или друг произход.

Могат да предизвикат ускоряване на сърдечната дейност и измененията в положението на сърцето, заради растежа на матката и повдигане на диафрагмата нагоре, натискът върху кръвоносните съдове и рефлекторните им реакции.

Признаци на тахикардия при бременност

Далеч невинаги признаците на тахикардия при бременните могат да се изяснят и това е свързано именно с проблеми с ритъма.

Много жени игнорират симптомите, като ги смятат за нормални проявление за специфичното положение, в което се намират, и късно търсят лекар.

На пръв поглед може да изглежда, че леките пристъпи на тахикардия няма да нанесат силна вреда на майката и плода, като честото формиране на аритмия може да доведе до сериозни последствия и изисква изследване и лечение.

Ускорен пулс при бременност – лечение

Физиологичната тахикардия не изисква лечение, след емоционални или физически натоварвания е напълно нормално състояние, необходима е само почивка и отпускане.