Хранителните продукти, както и всички останали обекти в материалния свят, се състоят от химически вещества.
Но хората рядко се замислят, че разликата между „естествена химия“ „синтетична“ не е толкова голяма.
Храната от почвата съдържа много химически вещества, и някои от тях също имат дълги и плашещи названия.
Химическият състав на обикновената зелена ябълка, например, би шокирал любителите на органична продукция.
В нея има оцветители, емулгатори, сгъстители и цял набор от ароматизатори, сред които етилбутаноат.
Когато прочете това наименование на опаковката на бонбони, противникът на „химията“ предпазливо ще ги върне обратно на рафта.
И така и няма да разбере, че повечето плодове дължат своят приятен аромат именно на този емулгатор.
Проблемът е, че всички миризми и вкусове, които ние усещаме, са резултат на взаимодействието на химически вещества.
Характерният си аромат карамфилът дължи на вещество от класа на фенолите – евгенол, а канелата стана известна със своя аромат и вкус, благодарение на канеления алдехид.
Изводът е, че както натуралните, така и синтетичните аромати съдържат химически вещества.
Разликата е само в техния произход.
Каква е разликата между натуралните и изкуствените ароматизатори?
Натуралните се произвеждат от всичко, което може да се консумира – месо, плодове, зеленчуци, макар и да са обработени лабораторно.
Изкуствените ароматизатори и добавки се произвеждат от суровина, негодна за консумация, например, от нефт.
Така ароматизаторът може да от всякаква суровина, но молекулата на естествения и изкуствения минава по един и същ маршрут в организма.
Но защо се използват изкуствени ароматизатори?
Синтетичните химически вещества в изкуствените ароматизатори обикновено струват по-евтино.
По-лесни са за производство от естествените, често са и по-безопасни, тъй като се изследват много по-добре.
Съединението ванилин, например, отговаря за вкуса и миризмата на ванилин.
В природата ванилинът се добива от орхидеи, които растат в Мексико и някои други тропически държави.
Но процесът на извличане на това естествено химическо вещество е много продължителен и скъпоструващ.
Така учените намират начин да създадат синтетичен вариант на ванилин в лабораторията.
През 2006 г японският изследовател Мая Ямамомто открива как да извлича ванилин от кравешка тор.
Нейното откритие ѝ осигурява Нобелова награда, но фактът си остава факт – обичайни вкусове и аромати могат да бъдат получени по най-различни начини.
Изкуственото – не означава вредно
Хората често не разбират, че натуралният вкус и аромат на храната има също толкова химия, колкото и синтетичният.
Количеството съставки, използвани за създаване на изкуствен ягодов вкус, е аналогично на броя на химическите вещества в ягодите от бабината градина.
Някои естествени ароматизатори са много по-опасни от изкуствените.
Вкусът на натуралния бадем, например, има следи от цианид и бензалдехид.
Ето защо по филмите жертвите на отравяния обикновено усещат миризма на горчив бадем във въздуха.
Соевите зърна, от които се произвежда домашен соев сос, също са токсични, а промишленият сос от супермаркета е направен от безопасен киселинно-хидролизиран растителен белтък.
Оправдана ли е химията в храната?
Не мислете, че се опитваме да оправдаем канцерогените или бисфенол А.
Но хранителните добавки с код Е присъстват във всичко, с което се храним.
Содата бикарбонат е Е500, лимонената киселина – Е330, желатин – Е441, витамин В2 – Е101.
Любимата на всички ни аскорбинова киселина или витамин С е Е300. Бъдете разумни и не се поддавайте на паника.