Някога кафето се е считало за лукс и било напитката на богатите. Но днес то се пие на практика от всеки. Средно на глава от населението в България се падат по 2.5 кг. годишно.

Какво количество от ароматната напитка да изпиваме на ден, за да бъде наистина полезна за здравето ни?

Просто добавяйте вода

Много хора пият разтворимо кафе, като оптимистично вярват, че то е натурално и само се произвежда по малко по-различна технология. Но това не е така, единственото предимство на разтворимата напитка е почти мигновеното ѝ приготвяне.

Дори и в най-скъпата ароматна разтворима напитка, истинското кафе е само ¼ от съдържанието. Останалото са ароматизатори, оцветители и консерванти.

Често, за да се намалят производствените разходи към разтворимото кафе се добавя и царевично брашно. Затова лекарите не препоръчват пиенето на повече от една чаша кафе дневно.

Друг недостатък на разтворимото кафе е,че то съдържа много повече кофеин от натуралното. И поради това пиенето на по-големи количества разтворимо кафе е възможно да предизвика сърцебиене, повишава се кръвното налягане и се нарушава съня.

Освен това, кофеинът стимулира образуването на извънредно големи количества стомашен сок. Кафето е с висока степен на киселинност и често предизвиква киселини.

Поради това то не трябва да се пие на празен стомах, а ако човек страда от някакви заболявания на стомашно-чревния тракт, е най-добре да добавя към ароматната напитка и мляко.

А заедно с цигарата разтворимото кафе се превръща едва ли не в отрова. Учените са установили, че тази комбинация е причина за повишаване на нивата на холестерола. А вредата за сърцето от това съчетание се удвоява и дори утроява в сравнение със самостоятелното въздействие на кофеина и никотина на функцията на сърдечно-съдовата система.

Съвет – не купувайте разтворимо кафе, което се съхранява в пластмасова опаковка, изберете такова, което е или в стъклен или в метален съд. По-добре купувайте по-скъпи марки кафе, които с годините са доказали качеството си, тъй като евтиното разтворимо кафе вероятно съдържа много химически примеси и други добавки.

Хората, които предпочитат натуралното кафе, си набавят пиейки редовно ароматната напитка ценни хранителни вещества. В кафето на зърна се съдържат значителни количества калций, желязо и магнезий, 30 органични киселини, необходими на човешкия организъм.

Натуралното кафе е добър източник на антиоксиданти, които се свързват със свободните радикали, като по този начин предпазват организма от преждевременно стареене. Невероятният аромат на кафето ободрява, подобрява настроението и спомага за избавянето от депресия.

Интересно

Кафето подпомага изхвърлянето на излишните течности от тялото, по този начин се облекчава подуването най-често на крайниците.

Това негово свойство много успешно се използва с козметични цели. Кофеиновата напитка помага и при борбата с целулита.

Най-удобно е да добавите прясно смляно към антицелулитен крем, за да се постигне максимален ефект. Можете да използвате прясно сляното натурално кафе за почистване на кожата. Преди употреба то трябва да се смеси с мед, сметана или просто с вода. След такива процедури кожата става по-еластична, по-гладки и изглежда много по-добре.

Съвет – избирайте натуралното кафе във вакуумна опаковка , тъй като отлично запазва аромата на кафето. И за да установите предварително, дали ще ви се хареса ароматът на кафето или не, обърнете внимание на специалната мембрана на опаковката. Вече повечето производители правят опаковката именно с нея. Мембраната изпуска въздух навън, но не го пропуска вътре в пакета.