Изследователите съобщават в списание „PLoS ONE“, резултатите от ново проучване, според което по време на секс мъжете изгарят средно около 4,2 калории на минута, а жените - 3,1 калории на минута. Тези данни са измерени при умерена активност на млади хора. С други думи изследването показва, че сексът е по-добро упражнение, от разходка например, въпреки че не е полезно да се заменя.

„Тези резултати показват, че сексуалната активност може да се приема като значително упражнение“, пишат изследователите.

Дали сексът може да се определи, като добра физическа тренировка е отдавна дискутирана тема. Някои учени твърдят, че това е мит, а други, че по време на сексуален контакт се изгарят между 100 и 300 калории, но всъщност никога не се е осъществявало измерване на изразходените калории.

Няколко смели двойки са „се престрашили“ да правят секс в името на науката. Прочутите изследователи Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън са наблюдавали двойки, които правят секс и са отбелязали, че сърдечния ритъм при тях достига, около 180 удара в минута.

През 1984 г. проучване, в което участват 10 женени двойки е публикувано в списание „Archives of Internal Medicine“, където се използва сърдечната честота, за да се проследи на кръвното налягане. Бързо реагиране на анализатора с кислороден газ и електрокардиография помагат да се определи, че мъжете по време на самостоятелна стимулация достигат повишена сърдечна честота от 37%, докато при сексуален контакт се увеличава с 51%.

Един от проблемите с тези проучвания, обаче е, че двойките трябва да извършват действието в лабораторията, докато са закачени към проводници и тръби (представете си трудността да се извърши нормален сексуален акт). За щастие новите технологии осигуряват различни начини да се извършат наблюденията върху изследването.

Изследователите от университета Квебек в Монреал проследяват енергийните разходи на няколко двойки, които са правили секс в домовете си. Според резултатите в изследването са участвали 21 хетеросексуални двойки на възраст от 18 до 35 години. Измерванията на енергийните им разходи варират в широки граници в зависимост от възрастта.

Всеки човек е извършил тренировка с продължителност 30 минути при умерена интензивност, за да се осигури основна мярка за  разход на енергия по време на изследването. След това участниците са изпратени по домовете си с инструкции да правят секс четири пъти в течение на следващия месец, докато носят сензорите.

За да се измери изразходването на количеството калории се използват акселерометри, температурни датчици и сензори галванични отговори на кожата, за да се определи с точност измерването на изразходваните калории. Галваничните отговори на кожата се отнасят за увеличаване на електропроводимостта, която се получава при изпотяване.

Резултатите показват, че сексуалните сесии продължават средно по 24.7 минути. Интервала се изчислява при граница от 10 до над 57 минути. Мъжете изразходват повече енергия в сравнение с жените. Като цяло след сексуалното преживяване мъжете изразходват средно 101 калории или 4,2 калории на минута. Докато по време на тренировка около 276 калории или 9,2 за минута.

Жените изразходват средно 69 калории по време на секс, което се равнява на 3,1 калории на минута. Цифрите не са толкова високи, колкото при тичане на пътеката за бягане, където жените изразходват средно 213 калории или 7.1 на минута.

Според изследователите: „Сексът може да е много по-добър начин да се изгарят калории, в сравнение с домакинската работа.“