Резултатите от ново проучване показват връзката между хормоните и женската сексуалност. В изследването участват 1957 жени, които преминават през многократни процедури с ултразвук, за да се определи точното време на овулация, което е от значение за проучването.

„В предишни изследвания, за да се определи сексуалността и менструалния цикъл са използвани по-малко точни методи като преброяване на дните след последния месечен период, за да изчисли момента на овулация, което води до съмнителни заключения“, заявява изследователят Салваторе Карузо от Университета в Катания, Италия. Според него: „Досегашните проучвания не са направени добре и това е причината данните до момента да не са основателни.“

Сексуално объркване

Изследванията показват, че хормоналните импулси, които се наблюдават при животинските бозайници оказват влияние и на човешката сексуалност. Някои проучвания показват, че сексуалната активност на жените е последователна дори по време на менструалния цикъл. Други разкриват възможни корелации между нивата на хормоните и овулацията, които да стимулират сексуалния интерес.

Според учените причината не е ясна, отчасти защото овулацията при жените е скрита и за да се определи точно се изисква време и значително финансиране, поради това повечето изследователи са били принудени да използват изчисления.

Салваторе Карузо и колегите му полагат допълнителни усилия. В периода между 2004 г. и 2011 г., те се изследват 1957 хетеросексуални жени, с изключение на тези, които използват хормонални таблетки за контрол на раждаемостта. Около три четвърти от жените, които участват в проучването имат дългосрочни отношения (повече от шест месеца), а останалите имат непостоянни сексуални контакти.

Жените, които участват в изследването са на възраст между 18 и 40 години. Те описват сексуалната си активност в дневник, като проследяват всички моменти на възбуда за период от един месец. През този месец, те са подложени на три трансвагинални ехографии на яйчниците. Преди овулацията, неоплодената яйцеклетка се развива във фоликул и се получава видима малка неравност от външната страна на яйчника. Чрез ултразвук се очертава този фоликул и се записва в деня, когато се освобождава яйцеклетката или настъпва процесът по-известен като овулация.

Изследователите измерват нивото на хормоните по време на периода преди, около и след овулацията

Те откриват, че жените, които имат сериозни връзки осъществяват полови контакти или мастурбират средно 1,9 пъти седмично, докато самотните жени 1,5 пъти на седмица. Жените с постоянни партньори са по-склонни да правят секс през почивните дни, подчертавайки важността на сексуалността в семейните отношения.

Според изследванията сексуалната активност се увеличава заедно с мъжките хормони в кръвния поток, от които най-известният е тестостерон. Обикновено нивата му се повишават около настъпването на овулацията, въпреки че тя може да се появява в различни периоди, дори по време на менструалния цикъл.

Според д-р Карузо: „Самотните жени, са имали повече сексуални контакти около периода им на овулация. Тази констатация предполага, че сигналите могат все пак да се повлияят от биологията в сравнение с тези на обвързаните жени, които трябва да се съобразяват с потребностите на техните партньори.“

Предишни изследвания са открили, че тестостеронът увеличава интереса на жените към мастурбацията, без задължително след това да се осъществява сексуален контакт.

Според Салваторе Карузо и колегите му изследването трябва да се разшири като се проучи овулацията при на жени, които използват хормонални таблетки, които са в период след менопауза или имат болести свързани с хормонални изменения. Целта на тези изследвания е да се установи каква е ролята на хормоните и какво значение имат те за нивото на сексуалност при жените.