Доста дълго зъболекарите са използвали, а и досега го правят „Един преглед – един излекуван зъб”, но понякога, например, при лечение на пулпит, за да се излекува напълно зъб, може да е необходимо не само едно посещение.

С какво се обосновават подобни действия? Може ли да не се отлага „удоволствието” и да се излекуват всички зъби с едно посещение?

Зъболекарите казват, че в някои случаи е възможно, и са били създадени специални процедури. Но понякога лечението на кариес и неговите усложнения, а също и ваденето на зъби се налага да се разпредели равномерно между няколко посещения.

Лечение на кариес с едно посещение

Денталната медицина от миналото не може по никакъв начин да се сравни със съвременната. Оборудването, методите за лечение са насочени не само към качествен резултат, но и комфорт за пациента.

Зъболекарите могат да предложат различни методи за обезболяване, дори при незначителни интервенции, без да говорим за сериозни. Набира популярност лечението на зъби по време на сън – седация и под упойка.

Именно в особеностите на обезболяването в миналото са виждали основната причина за принципа „един преглед-един излекуван зъб”. За всеки пациент се подбирал определен анестетик, чието време на действие било ограничено, и стигало за лечението на един зъб.

В миналото при лечението на повърхностен кариес обезболяване не се използвало.

Да, то е необходимо, тъй като всички манипулации се извършват в зоната на зъба, лишена от чувствителност.

В този случай зъболекарят може да излекува всички зъби едновременно и изпрати пациента у дома до следващия преглед.

Ако предстоят по-сериозни манипулации, например, когато кариесът е преминал към зоната на съединение на емайл и дентин, то без обезболяване трудно може да се мине.

В зависимост от избраната методика на обезболяване, в зоната на действие попада не един зъб, а няколко разположени до него.

Особености на пулпити

Възпалението на пулпата на зъба, което най-често се разглежда като усложнение на кариес. За симптоми на пулпит няма нужда се говори, много си спомнят за остра болка, безсънни нощи и единствена мисъл "Кога ще приключи всичко това?"

Лечението на пулпит изисква определена подготовка и допълнителни методи на изследване

Затруднение създава и фактът, че при някои форми на пулпит не може да се каже какъв зъб именно боли. Точно може да се определя само страната – горна или долна челюст, от дясно или от ляво, или това е предна група зъби.

Само зъболекарят след няколко теста може да определи болният зъб и да предложи лечение. Но дори и това не е трудното.

Успехът на лечението зависи от проводимостта на кореновите канали, а също и от състоянието на пулпатата и вида на възпалението – остро, хронично.

Ако говорим за възможностите за провеждане на лечение в едно посещение, то затруднения създават и особеностите на обезболяване на пулпит.

Много зъболекари казват, че е много по-лесно да се обезболи ваденето на зъб, отколкото пулпит.

Въпреки всички затруднения лечението на усложнения на кариес може да влиза в процедура в денталната медицина, но спомага за спазване на определи изисквания:

  • Внимателна подготовка и допълнителни изследвания;
  • Лечението трябва да се извършва под контрол на визиограф;

Колко зъба може да се извадят на едно посещение?

Тактиката на хирургичното лечение се определя от състоянието на пациента, показания за премахване, а също и възможни усложнения, свързани с причината за екстракция.