Колкото по-лошо е качеството на съня на жените и колкото по-малко те спят, толкова повече добавена захар, наситени мазнини и кофеин има в тяхното ежедневно меню.

Това показва ново изследване, публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация.

Непълноценният сън води до формиране на омагьосан кръг

Учените смятат, че получените от тях резултати са важни, тъй като жените са предразположени по природа към затлъстяване и сънни разстройства.

Двата фактора могат да бъдат свързани с преяждането. Същевременно, добавената захар и вредните мазнини увеличават риска от захарен диабет тип 2, затлъстяване и сърдечни заболявания.

В съвременния забързан ритъм на живот на повечето от нас им се налага да работят до късно, да ядат през нощта и понякога забравяме колко е важен сънят за поддържане на здравословен начин на живот.

Изследването подчертава важността на добрия качествен сън за поддържане на нормално телесно тегло и, потенциално за профилактика на болести на сърцето при жени. 

Това отбелязва доктор Брук Агарвал, доцент от Колумбийския университет, водещ автор на изследването.

Учени от Медицинския център Ирвин от Колумбийския университет оценява връзката между качеството на съня и особеностите на хранителния режим на почти 500 жени на възраст от 26 до 76 години.

Защо когато не спят добре, жените ядат повече

Информация за качеството на съня изследователите получавали от анкети, които правели на участничките.

Също жените съобщават за това колко често консумирали определени храни за период от около година и повече преди изследването.

Жените, които не спели добре, средно приемали с от 500 до 800 калории повече, отколкото тези с пълноценен сън. Те изяждали повече храни източници на вредни мазнини и захар и похапвали по-малко такива с фибри и пълнозърнести храни, отколкото им предписват хранителните препоръки.

Един от възможните механизми на влияние на недоспиването на това дали ще преядем или не – стимулиране и потискане на хормоналните сигнали, които сигнализират на мозъка за засищане, се посочва в изследването.

Безсънието или липсата на достатъчно сън, тоест недоспиването, е възможно да влияят на хипокампа – отдел на мозъка, който участва в регулирането на това какво количество храна ще изядем.